Акценти
Начало / Култура / Животът ни преди 50 години е темата на Нощта в музея в РИМ – Плевен

Животът ни преди 50 години е темата на Нощта в музея в РИМ – Плевен

С изложби и театрално-музикален спектакъл посетителите на тазгодишното издание на Нощ в музея на Регионалния исторически музей  в Плевен ще имат възможност да се пренесат в недалечното ни миналото от преди близо 50 години. Някои, за да си спомнят с носталгия за него, други – за да видят как са живели техните родители.

„Избрахме темата след дълго обсъждане и тя е свързана със съществени принципи в  развитието на държавата и на региона ни. Идеята ни е да покажем един период от нашата история, който по субективни причини не е достатъчно представен  като национална политика. Срамно и недопустимо е да се разделя нацията на базата на нейната история. За съжаление през годините се е наложило едно мислене, което води до сблъсък на различните интерпретации на близкото ни минало. Затова смятаме, че представянето на последните 50 години от развитието на българската държава и на региона ни е разумно и необходимо”, обоснова избора на темата на тазгодишното издание на Нощ в музея директорът на РИМ – Плевен д-р Володя Попов.

Богатата програма на инициативата ще премине под мотото „45 години – минало или съвремие” . Ще бъдат представени четири тематични изложби, една от които ще е гостуваща на Регионалния музей във Варна. На сцената в двора на музея ще бъде представен театрално музикален спектакъл, подчинен на основната тема, с участието на Общински хор „Гена Димитрова”, Мажоретния състав и Ученическия гвардейски духов оркестър към СУ „Иван Вазов” – Плевен, актьори от плевенския театър. Режисьор на спектакъла е Димо Дешев.

Гостуващата изложба от Варна е под наслов „Вчера живяхме така…” и чрез различни кътове ще представи бита на българина по времето на социализма. Извън витрини ще бъдат експонирани много предмети от онова време, като детско плетено кошче, телевизор „Опера”, вълнен бански костюм и други. „Идеята на изложбата е да избяга от политиката и популярното мнение за онова време и да представи по интересен начин животът ни в онези години”, обясни д-р Димитър Петров, зам.-директор на РИМ – Плевен.

С материали от фонда на плевенския музей ще бъде подредена изложбата „45 години народен спорт”, която в 32 фотографии, купи, медали и грамоти ще представи развитието на спортното движение от 1945 г. до 1990 г. в страната и в региона. Посетителите ще могат да видят непоказвани снимки от посрещането на олимпийския огън в нашия град през 1980 г., екип на алпиниста от Плевен Руси Дженев, участвал в експедиция до връх Лхотце, голяма част от експонатите са свързани с историята футболния „Спартак”.

В експозиция „Етнография” ще бъде подредена изложбата „Спомен от онова време”, която ще представи дамски, мъжки и детски облекла и аксесоари от онова време.

Друга изложба под наслов „ С Родината в сърцето” ще е посветена на делото на Данаил Попов – съратник на Васил Левски.

Отдел „Природа” ще покаже богата изложба от дарени препарирани птици и ще представи теренната работа на екипа на отдела през тази година.

За да е максимално автентична атмосферата, в двора на музея ще бъдат поставени лозунги от онези години, ще има експозиция на открито на стари автомобили и мотоциклети, предоставени от частната сбирка на плевенчанина Антон Георгиев, обясни музейният специалист Анелия Първанова.

Ще има също прожекция на филм, показващ промишлеността в региона по времето на социализма, а друг ще върне спомена за тогавашните манифестации.

Посетителите ще могат да си вземат и сувенири за спомен.

Нощта в музея ще се проведе на 22 септември от 19 до 24 часа.

Домакините са предвидили създаване на организация за еднопосочно движение в музейните зали, за да няма пресичане на потоците. На много места ще бъдат поставени дезинфектанти, влизането в залите ще става само с маски.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...