Акценти
Начало / Общество / Животновъдите ще получат близо 12 млн. лева извънредна помощ

Животновъдите ще получат близо 12 млн. лева извънредна помощ

Над 11.7 млн. лева извънредна помощ ще получат производителите в сектор „Животновъдство“, информират от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”. В 4 схеми са разпределени общо 11 742 820 лвева, които се предоставят на фермерите от сектор „Животновъдство“ като временна извънредна помощ, определена от Европейската комисия, за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС. Те бяха приети на заседание на Управителния съвет на ДФ„Земеделие“.

За фермерите, отглеждащи крави, помощта е на обща стойност 9 918 375 лв., като те ще бъдат подкрепени в две схеми. Схемата „Подпомагане на база реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби на мляко през квотния период 2014/2015 г.“ е с бюджет от 5 447 975 лв. Втората схема, която е за подпомагане на брой млечни крави в стопанството, разпределя финансов ресурс в размер на 4 470 400 лв.

Схемата „Подпомагане на брой биволици в стопанството“ ще подкрепи фермерите със средства в размер на 283 280 лв.

Стопаните, които отглеждат овце-майки и/или кози-майки, ще получат европейски средства по Схема „Подпомагане на брой овце-майки и кози-майки в стопанството“ в размер на 1 541 165 млн. лева. Управителният съвет  взе и решение за отпускане на допълнителни средства от националния бюджет до 1.5 млн. лв. по същата схема. С това общият размер на извънредната помощ за животновъдите ще надхвърли 13 млн. лева.

Предстои приемането на наредба за прилагането на тези мерки, както и публикуването й в Държавен вестник, допълват от Фонда.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...