Акценти
Начало / Култура / Живописец от Сливен е носителят на Голямата награда от 10-то Биенале на малките форми – Плевен 2020 (снимки)

Живописец от Сливен е носителят на Голямата награда от 10-то Биенале на малките форми – Плевен 2020 (снимки)

С церемония на открито снощи в галерия „Бешков” в Плевен беше открито десетото издание на Международното биенале на малките форми – Плевен 2020.

 

Над 300 участници от 12 държави изпратиха повече от 700 произведения за Бианалето. От тях са допуснати 270 творци с 530 творби, представящи съвременни тенденции и постижения в областите на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, колаж, смесени техники. За първи път тази година с творби участват автори от Индия и Бразилия, което потвърждава нарастващата популярност и интерес към форума, който направи първата си крачка през 2002г. и бързо се превърна от регионална в национална и международна културна изява, припомни при откриването Александър Сахатчиев, временно изпълняващ длъжността директор на галерията.

 

„Нивото на Биенале на малките форми в изобразителното  изкуство успя да задържи Плевен в престижните национални форуми, да го представя в международен аспект и се превърна от успешен проект в традиция, облагородяваща културния живот на Плевен и страната”, подчерта Сахатчиев.

Пожелание за успех на Биеналето отправи кметът Георг Спартански, който изрази радостта си от това, че сме успели да защитим „развитието и утвърждаването на Биеналето през годините”, като припомни, че престижният сега форум е започнал с личната подкрепата на кмета Найден Зеленогорски.

„За да не се превръщаме обратно в маймуни и да се качим на клоните, както волно или неволно някой се опитва да ни прати там, имаме нужда от изкуство, за да ни очовечава. И дори във времена на кризи и пандемии да знаем, че има по-важни неща от ежедневната борба за оцеляването”, акцентира Спартански, изказвайки благодарност на екипа на галерия „Илия Бешков” за интелектуалните усилия този форум да продължава съществуването си.

Като патрон на Биеналето кметът Георг Спартански връчи наградите на отличените автори.

Носител на Голямата награда на Община Плевен е Веселин Дамянов – Вес (живопис и графика).

Отличието на Съюза на българските художници отива при Георгиос Пападакис (живопис).

Призът на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ е присъден на Христо Бозуков (живопис), а наградата на журито е за Христо Христов (скулптура).

Отличието за живопис е присъдено на Антон Гошев, за графика – на Димитър Каратонев и за скулптура – на Цветослав Христов – Цупи.

Наградата за млад автор печели Валентин Митев, а за чуждестранен автор – Якоб Здейши (Полша, графика).

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...