Акценти
Начало / Култура / Живописен портрет на Костика, направен от Убавка Тончев,  изненадва посетителите в галерия „Дориан”

Живописен портрет на Костика, направен от Убавка Тончев,  изненадва посетителите в галерия „Дориан”

В  галерията за модерно изкуство „Дориан” снощи беше открита изложбата „Убавка и Костика – скулптура и пластика”. Вълнуваща изложба, с която  за пореден път майсторството на двамата творци събира възхищението на зрителя.

„Много се вълнувам. Имахме покана за тази изложба още от самото откриване на галерия „Дориан”, но заради други ангажименти се случва едва сега. Радвам се, че можем да покажем работите си в това прекрасно изложбено пространство”, сподели Убавка Тончев.

За нея тя  е подбрала 11 пластики и 33 живописни платна на Костика и 11  свои пластики.

„Тези творби са наши рожби и трудно се разделям с всяка една от тях. Но творецът е затова – да създава творби и чрез тях да остави част от сърчицето си в нечий дом”, каза Убавка.

Сред творбите в галерия „Дориан” е портрет на Костика, който Убавка прави след неговата кончина, по спомен, и завършва буквално часове преди откриването на изложбата. Той концентрира вниманието на всички посетители. Това е нейна първа живописна творба.

 

Убавка е щастлива, че с Костика са успели да оставят немалко неща за Плевен, сред които станаха емблематични паметникът на Емил Димитров и скулптурната композиция „Жабките”, която дариха на града ни.

Сега тя си е поставила за задача нещата, които са правили с Костика  и не са отлети от бронз, да завърши и да покаже пред публика през месец април догодина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...