Акценти
Начало / Култура / Женска носия от Телиш спечели първо място в пролетния бал в село Радомирци

Женска носия от Телиш спечели първо място в пролетния бал в село Радомирци

да съхраним българското

Пролетният бал „ Да съхраним българското” в село Радомирци има дълга, почти стогодишна история. С помощта на читалищни деятели, Кметството и Община Червен бряг празникът е съхранен и всяка година събира участници  на възраст от 7 месеца до 77 години, научихме от организаторите.

Тазгодишното издание на празника беше открито от секретаря на местното  читалище Нели Хинкова. Тя благодари за подкрепата на Община Червен бряг, на местните фирми и спонсори, с чието съдействие традицията успява да се съхрани и продължи във времето. В празничната програма се включиха певческата група при НЧ „Огняна”, деца от ОУ „Отец Паисий” с. Радомирци и Вокална група „Пей сърце” при Клуб на пенсионера „Еделвайс” от гр. Луковит.

Най-вълнуващата част от тържеството беше импровизираното ревю на народни носии.  Началото поставиха представителите на НЧ „Развитие” от с. Телиш с красивите местни автентични носии – съпроводени с любопитен коментар за изработката на всяка една от тях. Последваха ги участниците от НЧ „Хр. Ботев” от с. Горник, с лятна и зимна женска народна носия и с традиционната мъжка носия от този край. С много аплодисменти беше посрещнато и дефилето на домакините от Радомирци, но най-атрактивната част бяха най-малките жители на селото.

Първото място при женските носии беше присъдено на Виолета Петрова от Телиш. За най-красива автентична мъжка народна носия беше обявена премяната на Галин Иванов от Горник, а при децата на първо място журито класира Преслав Красимиров от Радомирци.

Празникът завърши с дегустация на  вкусни ястия, приготвени от гостоприемните домакини.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...