Акценти
Начало / Здравеопазване / Ефектът от въвеждането на пръстовия идентификатор е видим за всички

Ефектът от въвеждането на пръстовия идентификатор е видим за всички

Ефектът от въвеждането на пръстовия идентификатор е видим за всички – показа отчетената дейност за първите 15 дни от ноември, след въвеждането на системата, сравнено с отчетената дейност за първата половина на предходния месец.

Разликата е близо 15 милиона по-малко за 15 дни, каза заместник-министър Шарков по време на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

18 481 хоспитализации по-малко са отчетени за първата половина на месец ноември в сравнение със същия период на 2015 г., информират от Министерството на здравеопазването.

Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни. Решението на тричленен състав на ВАС не е окончателно. Системата за чекиране с пръстов отпечатък в болниците бе въведена преди по-малко от месец – на 1 ноември. Според магистратите в случая е „очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС”.

Решението на ВАС  ще бъде обжалвано, като до окончателното произнасяне на съда лечебните заведения ще отчитат дейността си по системата за пръстова идентификация, каквито са и последните инструкции на НЗОК.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...