Акценти
Начало / Образование / Ефективното обучение в масовото училище на деца със специални образователни потребности обсъдиха в СОУ „Иван Вазов“

Ефективното обучение в масовото училище на деца със специални образователни потребности обсъдиха в СОУ „Иван Вазов“

обучение
Снимка: СОУ „Иван Вазов“

СОУ „Иван Вазов” беше домакин на представители на Асоциация на родителите на деца с увреден слух (АРДУС), съобщават от ръководството на училището. Посещението се е състояло на 18 и 19 март и е осъществено по проект „Включващо обучение“ , по който училището работи вече трета година. Екипът на АРДУС е провел практически занятия с ученици от четвърти, трети и първи клас. Чрез методите на игра и дискусия подрастващите са научили какво е това психолог и с какво се занимава той, какво означава дете с увреждания и как да бъдат толерантни един към друг.

На среща между учителите и екипа от АРДУС са били обсъдени и проблемите на адаптивното обучение на деца със специални образователни потребности, както и тяхното ефективно включване и обучение в масовото училище. Основната цел на включващото обучение е да се осигури подкрепяща среда за равен достъп до образование и за отваряне на образователната система за всички деца. Много важен момент е и създаването на положителни нагласи в училищната и родителската общност към включващото обучение за постигане на реален интеграционен ефект.

В рамките на посещението са се провели и индивидуални консултации с учители, родители и ученици. По думите на всички участници срещите са били изключително ползотворни .

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...