Акценти
Начало / Култура / Еньовден е – берат се лековитите билки

Еньовден е – берат се лековитите билки

По стар български обичай на 24 юни се празнува Еньовден. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Според народния календар от Еньовден слънцето тръгва към зимата и при изгрев на този ден се окъпва във водата и я прави лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Днес имен ден празнуват всички с имена Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янина, Янита, Янислав, Янислава, Енчо, Еньо,Дилян, Диляна и имена на билки.

Днес професионален празник имат фармацевтите и фитотерапевтите – наследниците на някогашните знахари.
По повод Еньовден Пешеходен клуб – Плевен организира днес поход до хижа „Среброструй”. Началото на похода е в 8.30 часа от спирка Моста в началото на Кайлъка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...