Акценти
Начало / Любопитно / Ентусиасти организират наблюдение на Персеидите от Панорамата в Плевен

Ентусиасти организират наблюдение на Персеидите от Панорамата в Плевен

На 12 срещу 13 август, когато ще бъде пикът на тазгодишния  августовски звездопад Персеиди, ентусиасти организират наблюдение на впечатляващото явление. Началото е от 20 часа, а краят е обявен за 23 часа, но това е пожелание. За пета поредна година край Панорамата се събират приятели, запалени по „зяпането на звездите” или просто хора, които желаят да преживеят нещо различно и приятно.

При максимална активност на метеорния поток обикновено се наблюдават до 100 метеора на час, но през 2016 г. те ще достигнат до 150 на час, прогнозира Международната метеорна организация.

Персеидите са бели метеори, които пресичат небето. В Западна Европа ги наричат и „Сълзите на Св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума им съвпада с католическия празник на светеца. Най-ярките се виждат в продължение на няколко секунди.

Причината за звездопада е преминаването на Земята през шлейфа прахови частици на кометата Суифт-Тътъл. Тя изминава орбитата си за 13 г. Всеки път, когато се приближи максимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се увеличава броят на кометните частици в нейния шлейф за радост на астрономите-любители на Земята.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...