Акценти
Начало / Последни новини / Емил Шукин (Спартак Плевен XXI) спечели турнир от „Купа Ростов“

Емил Шукин (Спартак Плевен XXI) спечели турнир от „Купа Ростов“

Майсторът на спорта Емил Шукин от СКШ „Спартак Плевен ХХІ” спечели Втория открит турнир по класически шах за „Купа Ростов”, който се проведе на 28 и 29 април в Плевен. Турнирът бе организиран от СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на хотел „Ростов“.

Зад шахматните дъски застанаха  състезатели от Плевен, Ловеч и Червен бряг, като най-малкият бе на 8, а най-възрастният на 80 години. Те играха по „Швейцарска Система“  в 7 кръга, като конролата  бе 50 минути плюс 10 секунди на ход на състезател.

Докато победата на Емил Шукин бе очаквана,  изненадата на турнира беше 12-годишният Кристиян Георгиев (Спартак Плевен XXI).Капитанът на детския отбор на плевенския клуб бе водач в класирането след 5 кръг с 4 точки, натрупани от победи над силните кандидатмайстори на спорта  Цако Иванов (Спартак Плевен XXI) и Мариан Дочев (Ловеч). В предпоследния кръг Кристиан бе на път да се наложи над победителя от предния турнир „Купа Ростов“  – Мариан  Маринов (Спартак Плевен XXI), но не успя и загуби по цайтнот. В последния кръг на първа маса загуби от победителя Емил Шукин и остана четвърти, но остави отлични впечатления с играта си и прибави доста точки към личния си коефициент ЕЛО.

На второ място остана Мариан Маринов също с 5,5 точки, колкото победителя. Третото място се реши в последната партия от турнира, в която  държавната шампионка за девойки по ускорен шах Ева Русева (Спартак Плевен XXI), не успя да задържи материалният си превес срещу опитния Мартин Дяков (Спартак Плевен XXI), който с 5 точки спечели бронзовия медал.

Поради открития характер на турнира домакините от „Спартак Плевен XXI“ раздадоха и допълнителни награди за най-добре представили се извън призовата шестица. Наградата за ветеран беше връчена на Митко Вътовски(Ловеч) , за жена –  Ева Русева(Спартак Плевен XXI), за състезател до 18 г. наградата отиде при Лазар Насар(„Михаил Тал“-Червен бряг), а наградите за състезател до 12 г. и момиче до 12 и 10 г. бяха спечелени  съответно от Александър Георгиев (Спартак Плевен XXI), Катрин Нинова (Спартак Плевен XXI) и Моника Илиева („Михаил Тал“-Червен бряг).

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...