Акценти
Начало / Икономика / Електронни административни услуги на НОИ за пенсиите

Електронни административни услуги на НОИ за пенсиите

Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя на гражданите редица електронни услуги, свързани с пенсиите. Те са достъпни на интернет страницата на НОИ (www.noi.bg) в рубрика „Е-услуги”/„Административни услуги”. На сайта са публикувани техни подробни описания, както и инструкции за попълване и подаване на заявленията, заплащане и получаване на документите. В същата рубрика е включена и част за контакти по електронен път с компетентните структури на НОИ за отправяне на въпроси, сигнали и жалби.

Важно! Заявленията се подават по електронен път в териториалните поделения на НОИ, като за изпращането им се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от института. Изготвените документи могат да бъдат получени в деловодството на избраното териториално поделение на НОИ, по електронната поща, подписани със сертифициран електронен подпис или чрез пощенски куриерски служби на предварително посочен адрес. Когато поисканата административна услуга е платена, се прилага действащата тарифа на НОИ. Плащането може да бъде извършено на място, по банков път или при получаване чрез наложен платеж.

Издаване на ПИК

ПИК се получава лично от лицето в териториалното поделение на НОИ или в техните офиси по места срещу представяне на лична карта. Издаването на ПИК чрез упълномощено лице се извършва чрез представяне на изрично, нотариално заверено пълномощно. ПИК се издава веднага в офисите на НОИ с информационна свързаност с другите структури на института, и в седемдневен срок в офисите, извършващи единствено прием на документи.

  1. Услуги, свързани с отпускане, преизчисляване, изплащане и спиране на пенсия:
  • „Подаване на заявление за отпускане на пенсия и/или добавка”
  • „Подаване на заявление за преизчисляване на пенсия
  • „Подаване на заявление за превеждане на пенсия в банка и/или смяна на адреса на пенсионера”

С това заявление лицата, които живеят и получават пенсия в България, могат по електронен път да декларират начина за нейното изплащане — чрез пощенска станция или чрез банка, както и да заявят смяна на адреса си. Заявлението се подава при прехвърляне на изплащането на пенсията от една пощенска станция в друга, от пощенска станция в банка или от банка в пощенска станция, както и при промяна на банковата сметка на лицето. Когато изплащането на пенсия се прехвърля от пощенска станция в банка, както и при промяна на банкова сметка, задължително се прилага копие на документ с номер на банковата сметка. Услугата е безплатна.

  • „Заявление за спиране на пенсия“

Тази услуга е насочена към всички лица, които по собствено волеизявление желаят спиране на пенсията/ите и добавката/те към нея. За живеещите на територията на страната компетентният орган е съответното териториално поделение на НОИ, а за лица с постоянен адрес в чужбина – дирекция „Европейски регламенти и международни договори” в Централно управление. Услугата е безплатна.

  • „Подаване на заявление за изплащане на неполучени суми от пенсия на наследник/ци на починал пенсионер“

Услугата дава възможност на наследниците по електронен път да подадат заявление към съответното териториално поделение, изплащало пенсията на починалото лице. Услугата е безплатна.

  1. Услуги, представляващи алтернативни способи за представяне на документи в териториалните поделения на НОИ по интернет:
  • „Подаване на декларация за семейно и имотно състояние и за годишния доход на член от семейството – обр. УП-4”

Декларацията се изисква за отпускане на социална пенсия за старост по чл. 89а от КСО на лица, навършили 70-годишна възраст и за отпускане на персонална пенсия по чл. 92 от КСО. Услугата е безплатна.

  • „Подаване на декларация за семейни обстоятелства – обр. УП-5”

С нея се декларират семейни обстоятелства, водещи до прекратяване на пенсията. Услугата е безплатна.

  • „Подаване на документ за учащ от лицето”

Документите, удостоверяващи качеството на учащ на лица, получаващи наследствени пенсии, се изискват за продължаване срока за изплащане на пенсиите  им. За студентите във ВУЗ или колеж уверението се подава всеки семестър, а за учениците в средни училища — в началото на всяка учебна година. Чрез услугата самите учащи могат да изпратят до съответното ТП на НОИ предварително издаден документ, подписан с КЕП от учебното заведение. Услугата е безплатна.

  • „Подаване на информация за учащ от учебното заведение”

Чрез услугата ВУЗ или училище могат да заявят пред НОИ качеството на учащ за лица, получаващи наследствена пенсия, като подпишат заявлението със своя КЕП. Услугата е безплатна.

  • „Подаване на документи, удостоверяващи обучение в други държави за продължаване срока на изплащане на наследствени пенсии“

Чрез услугата могат да се представят документи, удостоверяващи качеството на учащ с оглед продължаване срока на пенсията, като заявлението се подписва с КЕП. Услугата е безплатна.

  • Услуги, чрез които лицата по електронен път могат да подадат заявление за издаване на удостоверение/документ:
  • „Издаване на удостоверение за месечен размер на получаваната сума от пенсия/и и добавка/и”
  • „Издаване на удостоверение за получен доход от пенсия/и и добавка/и”

Двете услуги дават възможност за подаване по електронен път на заявление за издаване на удостоверение за получен доход от пенсия/и и добавка/и за избран от лицето период. Услугите са платени.

  • „Издаване на удостоверение за месечен размер на получаваните суми за пенсия/и и добавка/и за ползване в друга държава”
  • „Издаване на удостоверение за получен доход от пенсия/и и добавка/и за ползване в друга държава”

С тези удостоверения се доказват месечен размер на получаваната сума от пенсия/и и добавка/и или получен доход от пенсия/и и добавка/и за определен период от време пред компетентни институции в други държави. Услугите са платени съгласно Тарифата на услугите в НОИ.

  • „Издаване на удостоверение обр. УП-12 на наследниците на починал пенсионер”

Документът е необходим на наследниците на починал пенсионер за удостоверяване пред банката до кой месец включително починалият е имал право на пенсия. Издадените удостоверения се предоставят на лицата по избрания от тях способ, вкл. и по електронен път, подписани с електронен подпис. Услугата е безплатна.

  • „Издаване на удостоверение за трудов/осигурителен стаж и осигурителен доход от осигурителния архив на НОИ“

При необходимост от доказване на осигурителен стаж и/или осигурителен доход във връзка с отпускане на пенсии или обезщетения или за начисляване на процент за продължителна работа, гражданите могат да поискат издаване на съответния образец УП-13, УП-14 или УП-15 от поделенията на НОИ за положен стаж в предприятия, чиито разплащателни ведомости са предадени за съхранение в НОИ. Предварително могат да се информират за това обстоятелство, използвайки услугата със свободен достъп „Справка за прекратени осигурители без правоприемник с предадени в НОИ разплащателни ведомости” от рубрика Е-услуги/Справки на интернет страницата на НОИ. Такса се дължи само при издаване на дубликат на вече издаден документ.

  • „Копиране и заверяване на документи от пенсионно досие“

Със заверените копия на документите лицата доказват пред други институции факти и обстоятелства, свързани с положения осигурителен стаж, с осигурителния им доход, както и други данни, свързани с осигурителния процес или полагащата им се пенсия. Изготвянето им се заплаща съгласно Тарифата за услугите на НОИ, като лицата ги получават по заявения от тях способ.

Контактен център на НОИ: 0700 14 802

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...