Акценти
Начало / Общество / Електронни административни услуги на НОИ за осигурени лица, свързани с краткосрочните плащания

Електронни административни услуги на НОИ за осигурени лица, свързани с краткосрочните плащания

Достъпът до електронните услуги за осигурени лица, които съдържат персонални данни, се осъществява чрез ЕГН и ПИК (10-цифрен Персонален идентификационен код) или чрез Сертификат за електронен подпис (за лицата, притежаващи електронен подпис).

Издаване на ПИК

Лицето може да подаде заявление за издаване на ПИК лично във всяко едно от териториални-те поделения на НОИ (ТП на НОИ) или в негов филиал, постоянно или изнесено работно място или приемна срещу представяне на лична карта.

С оглед защитата на личните данни, издаването на ПИК чрез упълномощено лице се извършва само чрез представяне на изрично, нотариално заверено пълномощно. В тези случаи се прилага копие от пълномощното, което задължително се съпоставя с оригиналния документ и остава на съхранение в ТП на НОИ. Изпратени по пощата документи и искания за издаване на ПИК не се обработват.

ПИК се издава веднага в офисите на НОИ с информационна свързаност с другите структури на института, и в седемдневен срок в офисите, извършващи единствено прием на документи.

Справки по ЕГН и ПИК на НОИ

  • „Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане“

Услугата е предназначена за бъдещи майки или други лица, имащи право на парично обезщетение за бременност и раждане. Тя позволява изчисляването на прогнозния размер на плащането при предстоящо или планирано ползване на този вид отпуск. В зависимост от настоящия и очаквания бъдещ осигурителен доход, тези лица ще могат да вземат своето информирано решение или да получат насочваща информация за размера на доходите си за един бъдещ период.

  • „Справки за статус на социално осигуряване“
  • „Справки за подадени декларации за социално осигуряване за осигурено лице за периоди след 2004 год.“

Съдържа основната информация от подадените месечни декларации от осигурителите за осигурените от тях лица и от самоосигуряващите се лица, необходима за преценка на правата и за изчисляване размера на всички видове обезщетения от ДОО. Включително данни за дохода, от който е изчислено паричното обезщетение за болест и майчинство от НОИ за месеците, за които е изплатено, която сума се включва в осигурителния доход. Съдържат се и данни за зачетеното за стаж при пенсиониране време с изплатено обезщетение за безработица. Информацията от справката лесно може да бъде съхранявана във вид на електронна таблица с цел последващ преглед, подреждане, групиране и т. н.

  • „Справка за постъпили данни от издадени/анулирани болнични листове в ЕРБЛРО по ЕГН/ ЛНЧ/ СЛНЧ и ПИК

Справката отразява цялата налична информация, подадена и постъпила в Електронния регистър на болничните листове за издадени или анулирани болнични листове на лицето от практикуващите в различни лечебни заведения органи на медицинската експертиза – лекари, лекари по дентална медицина или лекарски консултативни комисии.

  • „Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ – актуално състояние“

Съдържа подробна информация за извършените преводи на суми за парични обезщетения и помощи от ДОО по представени болнични листове и заявления-декларации в НОИ към банковите сметки на лицата.

  • „Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО“

Предоставя възможност за заявяване, отказ или промяна на електронен адрес или мобилен телефонен номер от лицата, получаващите обезщетения за болест и майчинство, за получаване на известия чрез E-mail или SMS при превод от страна на НОИ на суми към банковите им сметки.

  • „Справка за изплатени парични обезщетения за безработица (справки за актуално състояние на регистрация за ПОБ)“

Съдържа подробна информация за извършените преводи на суми за изплащане от НОИ на парични обезщетения за безработица към банковите сметки на лицето.

  • „Справка за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица“

Проследява всички регистрации на лицето в НОИ за получаване на парични обезщетения за безработица, като за всяка регистрация предоставя информация относно постановените разпореждания и определеното от тях актуално състояние на обезщетението (право, размер, срок за получаване).

Административни услуги, предоставяни от НОИ чрез подаване на заявление по електронен път

  • „Подаване на заявление за издаване на осигурителна книжка“
  • „Подаване на заявление за издаване на удостоверение за изплатени парични обезщетения за безработица“
  • „Подаване на заявление за издаване на удостоверение за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО“
  • „Подаване на заявление за удостоверяване на осигурителни периоди от Република България за друга държава-членка на ЕС, ЕИП или Швейцария с преносим документ U1“
  • „Подаване на заявление за предоставяне на информация от Република България за друга държава-членка на ЕС, ЕИП или Швейцария за членовете на семейството на безработно лице със СЕД U006“
  • „Подаване на декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица (ПОБ)“

Заявленията се подават по електронен път към съответните териториални поделения на НОИ, като за изпращането им се изисква електронен подпис или ЕГН и ПИК, издаден от института. Изготвените документи могат да бъдат получени в деловодството на избраното ТП на НОИ, по електронна поща, подписани със сертифициран електронен подпис или чрез пощенски куриерски служби на предварително посочен адрес. Когато поисканата административна услуга е платена, се прилага действащата тарифа на НОИ. Плащането може да бъде извършено на място, по банков път или при получаване чрез наложен платеж.

Справки със сертификат за електронен подпис

За физическите лица, които притежават електронен подпис, се предоставя група услуги, достъпът до които е възможен след предварителна регистрация и проверка на притежавания сертификат, потребителско име и парола за достъп. Получаваната информация е ограничена в зависимост от правото на достъп до съответните данни на притежателя на сертификата. Предоставят се следните справки:

  • „Данни за осигурените лица – текущо състояние“

При потребител със сертификат на физическо лице (по ЕГН) справката съдържа информация за подадени декларации за социално осигуряване само за лицето.

  • „Декларирани и внесени осигурителни вноски от самоосигуряващите се за ДОО“

При потребител със сертификат на физическо лице (по ЕГН) справката съдържа информация само за декларирани и внесени вноски по ЕГН на лицето.

Контактен център на НОИ: 0700 14 802

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...