Акценти
Начало / Икономика / Електронни административни услуги на НОИ за осигурители и самоосигуряващи се лица, свързани с краткосрочните плащания

Електронни административни услуги на НОИ за осигурители и самоосигуряващи се лица, свързани с краткосрочните плащания

 

Чрез справочните електронни услуги на НОИ потребителите получават необходимата информация в реално време, без да се изисква непосредствен контакт с администрацията, като така пестят време. Те са групирани в зависимост от степента на защитата на достъпа до информацията в тях.

Използването на административните електронни услуги цели спестяване на време и средства на потребителите за посещения в структурите на НОИ за депозиране на заявления, искания, писмени въпроси, подаване на жалби, отправяне на въпроси по телефона за получаване на издаван от НОИ официален документ. Кръгът на предоставяните услуги от тази група се разширява и с възможността лицата да подават електронно подписани официални документи, които са им необходими пред други административни структури.

Достъпът до електронните услуги за осигурители, които съдържат персонални данни, се осъществява чрез БУЛСТАТ и ИКО (10-значен буквено-цифрен Идентификационен код на осигурител) и чрез Сертификат за електронен подпис – за лицата и осигурителите, притежаващи електронен подпис.

Издаване на ИКО

Осигурителите и самоосигуряващите се лица получават от НОИ 10-значен буквено-цифрен Идентификационен код на осигурител (ИКО), с който могат да използват предоставяните от институцията електронни услуги, които касаят достъпа до личните данни на осигурените от тях лица. Издаваният от НАП 12-цифрен ПИК не може да се използва за достъп до предоставяните от НОИ услуги.

За издаването на ИКО се подава заявление до съответното за осигурителя ТП на НОИ или в негов филиал, постоянно или изнесено работно място или приемна. Заявлението е по образец, утвърден от управителя на НОИ.

Заявлението се подписва от представляващия осигурителя и се подава лично от него или от негов представител, чиито данни за самоличност са вписани в заявлението. Представляващият представя копие от документ за упълномощаване, което задължително се съпоставя с оригиналния документ и се съхранява заедно с подаденото заявление.

ИКО се издава веднага в офисите на НОИ с информационна свързаност с другите структури на института, и в седемдневен срок в офисите, извършващи единствено прием на документи.

Справки по БУЛСТАТ и ИКО

  • Справка за подадени декларации за социално осигуряване от осигурител/самоосигуряващо се лице

Работодателите и самоосигуряващите се лица могат по зададен диапазон за търсене да получат информация за подадените от тях декларации за социално осигуряване. Справките включват достъп до основната информация, съдържаща се в подадените декларации за социално осигуряване, по която се определят правата и се извършва изчисляването на обезщетенията на осигурените от тях лица. Включена е и информация за дохода, от който са изчислени паричните обезщетения, изплащани от НОИ. Справката може да се изготвя за всички осигурени при даден работодател лица, за конкретно лице или за лица от избран възрастов диапазон. Информацията от справката лесно може да бъде съхранявана във вид на електронна таблица с цел последващ преглед, подреждане, групиране и пр.

  • Справка по БУЛСТАТ за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО

 Чрез нея осигурителите и самоосигурените лица могат да следят етапите и състоянието, до което е достигнала обработката на представените от тях документи в ТП на НОИ.

  • Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по БУЛСТАТ

 Съдържа подробна информация за извършените преводи на суми за парични обезщетения и помощи от ДОО по представени от осигурителите болнични листове и заявления-декларации в НОИ към банковите сметки на осигурените от тях лица.

  • Справка за постъпилите данни в Електронния регистър на болничните листове от издаден/анулиран болничен лист

Справката  е предназначена за осигурителите и упълномощените от тях лица, които подават документи за изплащане на парични обезщетения от държавното обществено осигуряване. Услугата дава възможност за получаване на информация от Електронния регистър на болничните листове, необходима на осигурителите за попълването на удостоверение, приложение № 9 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. За получаване на необходимата информация от регистъра се въвежда ЕГН на осигуреното лице и уникален номер на болничен лист. Справката дава информация за датата на издаването, периода на временната неработоспособност, дата на постъпване на данните в Електронния регистър на болничните листове и актуалния статус на конкретния болничен лист.

Справки със свободен достъп

  • Справка за прекратени осигурители без правоприемник с предадени в НОИ разплащателни ведомости.

Това е онлайн справка за прекратени осигурители без правоприемник с предадени в НОИ разплащателни ведомости. Услугата предлага търсене на осигурител по зададено наименование, комбинация от наименования или по изписана само част от него и/или по адрес на седалището на фирмата, който може да бъде изписан ръчно или избран от азбучния показалец на населените места. Като резултат излиза списък с всички намерени осигурители по зададените критерии, промените в наименованията през периода на дейността им и периодите, за които има предадени в НОИ разплащателни ведомости.

  • Изчисляване на лихва просрочие

Програмен продукт за изчисляване на лихва, отразяващ нормативните изисквания и актуализирани данни за основен лихвен процент.

  • Обхващане на данни от придружителните писма и описите за изплащане на парични обезщетения от ДОО

Програмен продукт, чрез който се въвеждат и контролират данните и се създават файлове с придружителните писма, описите и Приложенията 15 към болничните листове, които се представят в ТП на НОИ от осигурителите и самоосигуряващите се лица за изплащане на паричните обезщетения и помощите от ДОО.

  • Интернет приложение на НОИ за контрол на данните от описите и придружителните писма за изплащане на парични обезщетения от ДOО

Предоставя възможност за предварителна проверка на файловете с опис на документи за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО и на файловете с данни от придружителните писма преди да бъдат представени в НОИ. Файловете могат да бъдат проверявани както самостоятелно, така и съвместно. Целта е да се минимизират грешките и несъответствията в тях и те да бъдат представяни в НОИ с правилно попълнени и коректни данни.

Справки със сертификат за електронен подпис

За притежателите на електронен подпис – физически или юридически лица, се предоставя група услуги, достъпът до които е след предварителна регистрация и проверка на притежавания сертификат, потребителско име и парола за достъп. Получаваната информация е ограничена в зависимост от правото на достъп до съответните данни на притежателя на сертификата.

Предоставят се следните справки:

  • Данни за осигурените лица – текущо състояние

 При потребител със сертификат на физическо лице (по ЕГН) съдържа информация само за лицето. При потребител с фирмен сертификат (по БУЛСТАТ) съдържа справка за подадени декларации за социално осигуряване само за осигурените от него лица.

  • Справка за декларирани и внесени осигурителни вноски за ДОО

 При потребител със сертификат на физическо лице (по ЕГН) съдържа информация само за декларирани и внесени вноски по ЕГН на лицето. При потребител с фирмен сертификат (по БУЛСТАТ) съдържа информация само за декларираните и внесени под този БУЛСТАТ осигурителни вноски за фондовете на ДОО.

Административни услуги

НОИ предоставя възможността за подаване на заявления по електронен път за извършване на редица административни услуги за осигурители:

  • Подаване на заявление за издаване на осигурителна книжка – в случаите, когато заявяването на осигурителната книжка се извършва от работодателя;
  • Подаване на заявление за издаване на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки.
  • Подаване на заявление за издаване на удостоверение от осигурителния архив на осигурител, който няма наети лица и не води/липсват разплащателни ведомости.
  • Подаване на декларация за трудова злополука.
  • Подаване на бързо известие за съмнение за професионална болест.

Контактен център на НОИ: 0700 14 802

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...