Начало / Икономика / Експерти от Белгия споделиха опит с колеги от Басейнова дирекция-Плевен

Експерти от Белгия споделиха опит с колеги от Басейнова дирекция-Плевен

photo_413_640_t

Експерти от Университета Аквапол в Лиеж, Белгия представиха пред колегите си от Басейнова дирекция – Плевен  резултатите от прилагането на проект за управление на водите, съобщават от плевенската институция.

Проектът „Прилагане на инструмент за моделиране „PegOpera” за интегрирано управление на водните ресурси в Дунавски район за басейново управление в България” се реализира в рамките на сътрудничеството между Валония-Брюксел и България и се реализира за периода 2013 – 2015 година. Експерти от Белгия представиха  резултатите от прилагането му в поречията на реките  Искър и Янтра.

Използването на математическия модел „PegOpera” дава възможност за по-добър анализ на повърхностните води и оценките на екологичното състояние при актуализацията на Плана за управление на речните басейни в Дунавски район и ще допринесе за ефективно интегрирано управление на водите. Експерти от БДУВДР – Плевен бяха обучени в рамките на проекта за работа с математическия модел.

Днес  резултатите от проекта ще бъдат представени на среща в Министерство на околната среда и водите пред експерти на останалите басейнови дирекции в страната и други заинтересовани страни.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...