Акценти
Начало / Култура / Експериментите на Махин Бахтиари показват в галерия „Бешков”

Експериментите на Махин Бахтиари показват в галерия „Бешков”

Тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков” беше открита изложбата „Рисунки и живопис” на иранската художничка Махин Бахтиари.  В камерната зала на галерията са подредени 32 творби на художничката, която за втори път реди изложба в плевенската галерия.

Махин Бахтиари е изключителен експериментатор, като форматът – камерни или по-големи платна, варира според експеримента, редува „ал фреско” с багри върху дърво и картон, представи стила на художничката при откриването на изложбата Антония Караиванова, главен уредник на галерията. „В творбите на Бахтиари зрителят може да открие морския бряг, стръкчетата трева по брега, както силуетите на хора отиващи нанякъде, за да се завърнат за прегръдка. Художникът е ловец на собствената си история, към която се стреми да насочи зрителите на своите творби”, допълни още Караиванова.

Поздравителен адрес от кмета проф. Димитър Стойков по повод откриването на изложбата прочете Йонита Иванова, началник на отдел „Образование и култура”.

Връзките на Махин Бахтиари  с България датират от 1970 г., когато се запозна с големите имена в българското изобразително изкуство, впечатлена е от Светлин Русев и Георги Борисов, Дианка Тодорова, които провокират любопитството й към живописта, припомни Ванко Найденов, съпруг на художничката.

Следваща Предишна
IMG_1676изложба откриване
IMG_1674публика
IMG_1671-картина1

IMG_1678 - картина 3
IMG_1679 картина 4
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...