Акценти
Начало / Любопитно / Еколози спасиха пеликан, намерен в безпомощно състояние в Кайлъка

Еколози спасиха пеликан, намерен в безпомощно състояние в Кайлъка

къдроглав пеликан
Снимка: интернет

Сигналът за бедстващата птица е подаден в неделя следобед на телефон 112 от граждани, които са забелязали пеликана в Кайлъка. От там сигналът стига до еколога на Общината – инж. Павлина Тодорова. С нейно нареждане ръководителят на звено „Безстопанствени животни“ Борислав Генков, заедно с еколозите от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен започват издирването на пеликана. Те са намерили птицата в началото на Кайлъка.в безпомощно състояние. Пеликанът е млад екземпляр от вида Къдроглав пеликан /Pelecanus crispus/, опаразитен и изтощен от есенната миграция, съобщиха от РИОСВ – Плевен..

Първоначално пеликанът е настанен в зоокъта в Кайлъка, където изкарва нощта и в понеделник от РИОСВ- Плевен транспортират птицата до зоологическата градина в град Ловеч, където е настанена за  лечение и отглеждане.

Къдроглавият пеликан /Pelecanus crispus/ е една от най-едрите летящи птици.  Дължината на тялото достига до 180 см, а размахът на крилата – до 320 см. Костите на огромния клюн, както и на целия скелет имат множество кухинки, пълни с въздух. Това ги прави леки, без да намалява здравината им. Под долната си челюст пеликаните имат огромна кожена торба, в която поместват уловената риба. В България гнезди единствено в резервата „Сребърна” „Сребърна”, но се среща и в други влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, остров Белене, Бургаските езера и др. Къдроглавият пеликан е световно застрашен от изчезване вид, който е включен и в Червената книга на България като критично застрашен вид.

От РИОСВ напомнят, че сигнали за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/800-831 или на дежурния мобилен телефон – 0886 399 054.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...