Акценти
Начало / Общество / Еколози и ученици отбелязаха заедно Световния ден на влажните зони

Еколози и ученици отбелязаха заедно Световния ден на влажните зони

По повод Световния ден на влажните зони експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в град Плевенпосетиха Начално училище „Единство”. Там те направиха презентация на тема „Влажни зони и туризъм”, в която основен акцент беше Комплекс Беленски острови.

Учениците от 3-ти и 4-ти клас се запознаха с интересна информация за Влажните зони и по-специално за Комплекс Беленски острови и проявиха огромен интерес да го посетят. След презентацията се проведе викторина, а децата отговорили на най-много въпроси получиха грамоти.

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение България е представена с 11 влажни зони. Комплекс Беленски острови е единствената влажна зона от Плевенска област, която влиза в Рамсарската конвенция .

Комплекс Беленски острови е група от един голям остров – Белене, и девет по-малки острова на река Дунав, срещу град Белене, разположени в речен участък с дължина 16 км. Най-голямото богатство на комплекса са птиците. Комплекс Беленски острови предоставя мозайка от важни местообитания за гнездене, хранене и почивка на водолюбиви птици през цялата година. Той е в списъка на влажните зони с международно значение от 24 септември 2002 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...