Акценти
Начало / Образование / Едно училище в областта с нулев прием тази учебна година

Едно училище в областта с нулев прием тази учебна година

Нулев прием в 9 клас отчита за тази учебна година Професионалната гимназия по селско стопанство в  Пордим. Това показват обобщените данни от приема след 8 клас  в училищата от област Плевен, последният срок за чието одобряване от началника на РИО-Плевен  е утре, 11 септември. Причина за нулевия прием в професионалната гимназия е липса на достатъчно ученици за сформиране дори на маломерна паралелка, обясни  Албена Тотева, началник на РИО- Плевен. Сега се очаква разрешение от финансиращата организация – Министерството на земеделието, да се разкрие паралелка за ученици със специални образователни  потребности за придобиване на професионална квалификация работник.

От утвърдения държавен план прием в 49 паралелки след 8 клас реализираните са 37, закритите след третия етап на класирането са 11.  Разрешено е разкриването на 4 маломерни паралелки в училища в Белене, Плевен и Червен бряг. От Министерството на образованието се очаква разрешение за разкриване на още 8 сборни и 4 цели паралелки, в които броят на учениците надвишава максимално разрешеният от 26. Причината е, че има ученици, които са посочили едно единствено желание в заявленията си – именно да продължат обучението си в тези паралелки.

От Министерството на земеделието се очаква разрешение за разкриване на още 3 паралелки.

Със задочна форма на обучение са реализирани 18 паралелки, закритите са 7.

За новата учебна година е утвърдена и една нова специалност. Тя е в Професионалната гимназия по туризъм в Плевен – изпълнител на термални процедури.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...