Начало / Икономика / Еднодневните трудови договори вече ще се регистрират онлайн

Еднодневните трудови договори вече ще се регистрират онлайн

Главна дирекция „Инспекция по труда” е разработила платформа за регистрация онлайн на еднодневните трудови договори. Това съобщи днес директорът на Инспекцията по труда в Плевен – Борис Петков. За да се ползва услугата, е нужно само земеделският стопанин да се регистрира, за да получи право на достъп, обясни Петков. Друга важна подробност е, че регистрираните онлайн договори вече важат не само един месец, а до края на годината.

До този момент  в Инспекцията по труда в Плевен са регистрирани 194 еднодневни трудови договори. Пикът в регистрацията обикновено е в есенните месеци, когато започва ръчно прибиране на реколтата.

Междувременно трудовите инспектори започват засилени проверки в сферата на строителството и селското стопанство. Това са отрасли, в които има най-голям риск от нарушаване на трудовите взаимоотношения, като се наемат на работа хора без трудов договор, както и за неспазване на изискванията за безопасни условия на труд, каза Борис Петков. Той припомни, че миналата година единствената тежка трудова злополука със смъртен случай в областта е именно при работа със селскостопанска техника.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...