Акценти
Начало / Образование / Една пълна шестица на изпита по български след 7 клас в област Плевен

Една пълна шестица на изпита по български след 7 клас в област Плевен

Христо Минев, седмокласник от СОУ „Иван Вазов” – Плевен е единственият изкарал пълна шестица на изпита по български език и литература  на националното външно оценяване в област Плевен.  Преподавател по български език на Христо е Китка Съйнова.  Общо броят на отличните оценки по БЕЛ е 62. По математика няма пълна шестица, отличните оценки са 22, като трима ученици са  с резултат 5.927 от двата модула на този изпит. Това са Добрин Бараков, Ивета Димитрова и Ангел Андрейчев и тримата от Математическата гимназия в Плевен. Добрин Бараков е и сред четиримата седмокласници от цялата страна, които получават от министъра на образованието удостоверение  за отличен 6, заради класиране на първите три места на национална олимпиада по математика.

Като цяло представянето на  учениците от областта на изпитите по български език и литература и математика за национално външно оценяване е добро, коментира Албена Тотева, началник на РИО-Плевен.  Тя посочи, че средният резултат от първия модул на изпита по БЕЛ е дори по-висок в сравнение с миналата година.   Общо от двата модула по БЕЛ резултатът за област Плевен е 3.79. Средният резултат по математика от двата модула е 3.20. Малък е процентът на седмокласниците, които не са се явили на тези изпити,  каза още Албена Тотева. Изпита по БЕЛ са пропуснали 3.86% от  седмокласниците в областта, а  по математика – 4.65%.

Общо за областта слабите оценки по БЕЛ са 295 срещу 426 за миналата година.  Двойките по математика са 682 срещу 571 и това увеличение е общо за страната, показват резултатите.  Оценка среден по БЕЛ са изкарали 449 от явилите се на изпита ученици, добър имат 659, много добър – 474.  Това показва, че 59% от учениците са изкарали оценки между добър и много добър.  По математика  оценка среден имат 654 ученици, добър – 542, много добър – 138.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...