Начало / Икономика / Една от емблемите на Плевен – Институтът по лозарство и винарство, отбеляза 115 години

Една от емблемите на Плевен – Институтът по лозарство и винарство, отбеляза 115 години

С юбилейна научна конференция с международно участие Институтът по лозарство и винарство в Плевен отбелязва 115 години от създаването си. „Предизвикателства, перспективи и развитие на аграрната наука в 21 век” е темата на научния форум, който ще се проведе днес и утре в Плевен.

При откриването на юбилейната конференция директорът на ИЛВ – проф. д-р Иван Пачев, изтъкна неговата централна роля в изследователската работа по лозарство и винарство в страната.

Той припомни, че ИЛВ е приемник на създадената през 1902 г. Държавна лозаро-винарска опитна станция във връзка с филоксерната криза и масовото загиване на лозята в България. Регионът  на   Плевен е определен като подходящ за основаване на станцията по препоръка на известния в Европа  професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. Държавната опитна станция е първото научно-изследователско учреждение  в областта на лозарството и винарството у нас и пето в света след Русия (1828),  Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898), изтъкна проф. Пачев.

„Създадена от жизнената необходимост за спасяване на лозарството у нас, станцията има определящо значение за възстановяване на българското лозарство и поставянето му на европейско ниво с въвеждане на непозната до този момент технология за производство на лозопосадъчен материал и изграждане на новото лозарство у нас”, каза проф. Пачев.

Той  очерта различните етапи от развитието на Института и постигнатото през годините. В ИЛВ се поставя началото на най-голямата на Балканския полуостров колекция на сортове лози – близо 2000 от цял свят. В резултат на научната работа на високо квалифицираните специалисти са направени много успешни селекции, като се поддържат 13 сорта винено и десертно грозде.

„Необходимо е да се отбележи, че 10 години след присъединяването на България  към ЕС негативните тенденции в лозарството не са преодолени. Предоставените възможности за финансиране на сектора се оказаха недостатъчни, за да се осигури необходимият стабилизиращ производството ефект. Българският лозаро-винарски сектор е изправен пред предизвикателството за повишаване на своята производителност и конкурентоспособност на основа внедряване на иновативни решения. Институтът по лозарство и винарство е основата за формирането и реализацията на иновативния потенциал, осигуряващ жизнеността на сектора в дългосрочен план”, отбеляза още проф. Пачев.

В приветствието си към юбилярите кметът на Плевен Георг Спартански изтъкна, че като плевенчанин се гордее със 115-годишната история на института. „115 години за един институт е една достойна и стабилна възраст, която показва, че има полза от съществуването му, независимо че през годините имаше опити да му бъде променена съдбата. Искам да ви поздравя с този юбилей, с това, че устоявате на предизвикателствата на времето. Институтът по лозарство и винарство е една от емблемите на Плевен и една от неговите гордости. Пожелавам ви с устойчивост и оптимизъм да продължавате напред в изследователския и научен път, защото България е древна страна с древна култура и традиции, и Институтът е призван да обогатява тези традиции в новите условия в прослава на Плевен и България”, каза Спартански.

Поздравителен адрес по повод годишнината на ИЛВ беше прочетен от името на министъра на земеделието Румен Порожанов, под чийто патронаж се провежда форума. Поздравителен адрес беше изпратил и областният управител на област Плевен Мирослав Петров. Гости на празника бяха  председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов, председателят на Съюза на учените – клон Плевен, проф. Атанас Кирилов, ръководители на институти в страната от структурата на Селскостопанската академия, колеги от чужбина.

Част от честването на годишнината е откриването на изложбата на грозде и вино тази вечер от 18.30 часа в ИЛВ. Ще бъдат представени около 30 десертни и 15 винени сорта грозде. Най-новата селекция на института са силно търсени от лозарите сортове, устойчиви на ниски зимни температури и на гъбични заболявания.

Утре научната конференция продължава, като една от основните теми ще е виненият туризъм.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...