Акценти
Начало / Здравеопазване / Един очен профилактичен преглед годишно може да спаси зрението

Един очен профилактичен преглед годишно може да спаси зрението

Годишните гинекологични прегледи и профилактиката на социално значими заболявания като сърдечно-съдовите и диабета успяха да се наложат като практика през годините. За съжаление за необходимостта от редовна профилактика на зрението се говори малко, каза д-р Мария Илчева, специалист очни болести в ДКЦ „Св. Панталеймон“ Плевен.

Голяма част от сериозните очни заболявания могат да се развият безсимптомно, какъвто е случаят с глаукомата. Един навременен профилактичен преглед, поне веднъж годишно, може да спаси зрението.

53 994 са очните операции, извършени в България по последни данни на НСИ и Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ в годишното издание „Здравеопазване 2016“. Отделно от тях са извършени още 30 760 операции на катаракта (вътрешно перде) на очите.

Специализираната медицинска апаратура се развива с изключително бързи темпове. ДКЦ „Св. Панталеймон“ разполага с последен клас комбинирана лазерна система LASEREX на немската фирма ZEISS – подходяща за отстраняване на вторична катаракта, лечение и профилактика на закритоъгълна глаукома, лазерно лечение на заболяванията на ретината. С помощта на лазер терапията загубата на зрението при пациенти с непролиферативна диабетна ретинопатия може да се предотврати в над 70% от случаите. Дори в случаите, когато има невъзможност за подобряване на зрението, лазерната терапия е в състояние да спре по-нататъшното му влошаване.

Този тип терапии се използват и при разкъсвания на ретината, периферни дегенерации и други.

Сред новостите при очната диагностика в ДКЦ „Св. Панталеймон“ е и флуоресцеиновата ангиография. Използва се при пациенти със захарен диабет, за да се прецени необходимо ли е лазерно лечение, при съмнения за прекаран съдов инцидент (тромбоза и др.) на ретината, дегенеративни и възпалителни заболявания на макулата, травми и други очни заболявания.

Рутинното проследяване на очните заболявания при диагностицирани такива и редовните профилактични прегледи на деца и възрастни са единственият доказал се метод за съхраняване на зрението или поне за спиране на влошаването му, допълва д-р Илчева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...