Начало / Любопитно / Един от най-големите новатори на архитектурата – Антонио Гауди, е роден на тази дата

Един от най-големите новатори на архитектурата – Антонио Гауди, е роден на тази дата

Светото семейство-Гауди

Антони Пласидо Гилермо Гауди и Корнет /1852-1926/ е испански архитект, определян като един от най-големите новатори в областта по негово време и дълго след това. Характерният му индивидуален стил, описван като смесица от неоготика и ар нуво, носи и белези на сюрреализма и кубизма.

Гауди сред първите десет каталонци, завършили училището, прерасналото вече във Факултет по архитектура на Барселонския университет. От завършилите се очаквало да бъдат движеща сила във възраждането на каталонската идентичност, като за целта да поемат духа на традицията в каталонското строителство, благоустроявайки Барселона с един впечатляващ нов обществен архитектурен фонд, отличаващ се с представителна монументалност.

Ключова в творчеството на Гауди е 1883 г. , когато започва ред важни проекти, един от които остава емблематичен както за творчеството му и каталонския модернизъм, така и за стила ар нуво въобще – катедралата „Светото семейство“. Сградата има три фасади, като над всяка се издигат величествени кули. Източната фасада е украсена с изображението на сцената „Рождество Христово“, западната — със „Страстите Христови“, а южната, където е и главният вход, е украсена с композицията „Славата Божия“. Централната кула се издига на 170 м над земята, а около нея — още четири по-малки кули. Именно кулите са най-забележителни в силуета на постройката. Общо осемнадесет по план, те придават пищно и величествено излъчване на катедралата. До днес са построени едва осем.

На 7 юни 1926 г. Антони Гауди е блъснат от трамвай. На 10 юни умира, оставяйки незавършено творението на живота си — катедралата „Светото семейство“.

парк гюел барселона
Парк Гуел – Барселона

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...