Акценти
Начало / Образование / Един от кастингите на конкурса „Лаборатория за слава” може да е в Плевен

Един от кастингите на конкурса „Лаборатория за слава” може да е в Плевен

В момента тече регистрацията за участие в тазгодишното издание на конкурса „Лаборатория за слава” на Британския съвет. Един от кастингите за конкурса може да бъде проведен в Плевен, научихме от Любов Костова, директор на Британски съвет – България и глобален мениджър от страна на Британски съвет на конкурса „Лаборатория за слава” /FameLab/. Тя обясни, че са водени разговори в тази посока с ръководството на Медицински университет – Плевен. Кастингът в Плевен трябва с да се проведе от 1 март до края на април, тъй като вече е определена датата за майсторския клас и дотогава трябва да са ясни финалистите, обясни Любов Костова.

Конкурсът „Лаборатория за слава” поставя на сцена хора, които се занимават с наука от природо-математическия и техническия спекър. Това са физици,химици, биолози, лекари, биофизици, инженери и др. В рамките на три минути те трябва да направят представяне на избран от тях  научен проблем. Участниците  могат да правят всичко – да говорят, да показват експерименти, да пеят или танцуват, стига това да е свързано с науката.

Жури от учени оценява участнците, като на първо място сред критериите е достоверното и научно представяне на темата. Сред критериите е и разбираемото поднасяне пред ненаучна аудитория, но в никакъв случай опростенческо, обясни Костова.

Науката, която се представя може да е фундаментална, а също експериментална и нова. Изискване към участниците е да са завършили бакалавърска степен. Насърчаваме 35-40 годишните участници, но не връщаме и по-зрели учени, уточни Любов Костова и добави, че наблюденията им показват, че най-интересните участници са тези, които са напреднали и имат собствен опит в научни изследвания.

Българският победител в конкурса „Лаборатория за слава”  ще бъде избран на 9 май, в рамките на Софийски дни на науката. Победителите от всички страни ще се съберат на Фестивала на науката в Англия, където ще се проведе международен финал. В него участват учени от цял свят.

Досега от Плевен в конкурса е имало няколко участници, които са ставали победители в различни категории. Д-р Златина Георгиева е една от финалистките от Медицински университет-Плевен. По думите на Любов Костова тя е изключително надарена млада лекарка, която е и прекрасен комуникатор. Една от звездите на комуникацията в България се казва Божидар Стефанов, който също е от Плевен. В момента той прави доктурантура в една от големите лаборатории по нанотехнологии в Швеция. Друга плевенска звезда е Виолин Илиев, които завърши техническия университет и също се реализира в чужбина. „Това е съвсем естествена крачка на младите хора да търсят обучение по света. Искрено се надявам, че ще ги видим отново тук”, сподели Любов Костова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...