Акценти
Начало / Общество / Единственият незрящ с куче водач в Плевен нахапан жестоко от домашна каракачанка

Единственият незрящ с куче водач в Плевен нахапан жестоко от домашна каракачанка

IMG_7878венцислав Иванов

Пусната на улицата каракачанка е нахапала жестоко незрящият Венцислав Иванов и кучето му водач Жара. Инцидентът е станал на 22 февруари около 9.30 часа сутринта, когато Венци и кучето излезли за обичайната си разходка. Само след няколко метра от входа на блока, в който живее в жк „Сторгозия” в Плевен, върху тях налетяло огромното куче. „В първия момент усетих, че нещо силно ме стисна за десния крак и след това чух ръмженето. Помислих, че уличен пес ме е нападнал и замахнах да го ударя по главата, за да ме пусне. Тогава той се нахвърли върху кучето ми. От ужас Жара се изтръгна от нашийника си, потърсих я и я защитих с тялото си. Бях готов на всичко, за да запазя нея и себе си”, разказа днес пред журналисти пострадалият.

До по-сериозен инцидент не се стигнало, тъй като стопанинът на каракачанското куче се спуснал и дръпнал животното.

Всичко това се разиграва буквално до оградата на детска градина.

IMG_7887Венцислав Иванов
Тук някъде е станал инцидентът. За да защити кучето си, Венци го покрил с тялото си. Зад оградата е дворът на детска градина „Зорница“.

В резултат на жестокото ухапване на десния си крак Венци има три шева. Докато се прибере вкъщи цялата му кубинка била пълна  с кръв. От болка и от загуба на кръв той губи съзнание. А Жара 10 дни е лекувана последователно с инжекции и антибиотици. А на мъжа предстои петата, последна инжекция против бяс.

Досега той не разгласил случая, защото имали уговорка със стопанина на кучето нападател да му плати 1000 лв. Но преди няколко дни собственикът, който е бивш полицай, дошъл при него и му обяснил, че уворорката отпада, тъй като се оказало, че не неговото куче е нападнало. „А хора, които станаха свидетели на случката, разказаха, че той се е интересувал къде живее мъжът, нахапан от неговото куче. Как така веднага след инцидента е негово, а после не е”, недоумява пострадалия мъж.

Той вече е подал жалба в полицията. Обмисля да подаде и жалба в прокуратурата. Но изрази съмнение, че нещата няма да се развият в негова полза и в защита на истината и справедливостта. По думите му това не е първият случай, при който същото куче напада хора. Преди време се е спуснал срещу дете.

IMG_7886Венцислав Иванов
Нищо че е обучена и дружелюбна, Жара навън винаги е с намордник

Венци е заедно с Жара от пет години. Той е единственият незрящ в Плевен с куче водач. След случая е получил пълна подкрепа от Фондация „Очи на четири лапи”, която е обучила Жара за водач на незрящи. Може да се окаже, че това е и единственият подобен инцидент в страната – куче на незрящ и стопанинът му да са нападнати от друго куче.  Кучетата водачи не са агресивни, те са специално обучавани, даже с Жара сме печелили състезания, разказа Венци. Сега той е притеснен, че Жара може да има проблем след инцидента. Ако се наложи, от фондацията ще  проведат специални занимания с нея.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...