Акценти
Начало / Здравеопазване / Едва 75 на сто от необходимите в областта лекари по дентална медицина са имали сключен договор с касата

Едва 75 на сто от необходимите в областта лекари по дентална медицина са имали сключен договор с касата

зъболекар

През 2013 г. изпълнителите на дентална медицинска помощ, сключили договор с РЗОК – Плевен са 169, при необходимост по здравна карта от 224. Това е едва 75% обезпеченост на определения минимум. Това отчете в края на годината директорът на РЗОК – Плевен д-р Пенка Костадинова.

По силата на НРД 2013  за дентална помощ договорите на РЗОК Плевен с изпълнители на дентална помощ са 157. От тях 152 договора са с индивидуални практики за изпълнители на първична извънболнична дентална помощ, 2 договора са с Дентални центрове също за  изпълнение на първична извънболнична помощ, един договор с индивидуална практика за специализирана извънболнична дентална помощ и два договора с дентални центрове за изпълнение на специализирана извънболнична помощ. Единият от ДЦ е регистриран с основен адрес в Плевен и с допълнителни адреси в селата Ясен, Горни Дъбник и Горна Митрополия. Работещите по договор с РЗОК  лекари по дентална медицина са общо 169.

Средната осигуреност с първична дентална помощ е 5.74 лекари на 10 000 здравноосигурени лица, което означава, че един изпълнител на първична извънболнична помощ от Плевенска област осигурява с дентална помощ средно 1 903 здравноосигурени, което е над средното за страната /1188 на 10 хил./.

Неравномерно е разпределението на изпълнителите на дентална помощ и по общини, подчерта д-р Костадинова.. Най-висока е осигуреността с дентална помощ в Плевен, където работят 118 от дентистите, сключили договор с РЗОК, което около 70 процента.  Най-ниска е осигуреността с дентална помощ в общините Белене и Кнежа.

 Запазва се тенденцията за недостиг на лекари по дентална медицина, желаещи да сключат договор с РЗОК-Плевен в определени райони на областта, което води до  диспропорции в потреблението, коментира още д-р Пенка Костадинова.

През годината Здравната каса в Плевен е изплатила за дентална помощ 3 261 858,21 лв.. За сравнение през 2012 г. изплатените средства с договорните партньори, извършващи дентална помощ, са били  3 119 069 лв.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...