Акценти
Начало / Последни новини / ЕВРО 2016 – Стартът е тази вечер

ЕВРО 2016 – Стартът е тази вечер

От днес погледите на „футболна“ Европа са насочени към Франция. В продължение на месец /от 10 юни – до 10 юли/ третата по площ територия на Стария континент /след Русия и Украйна/ част, от чийто граници са Атлантическия океан и Средиземно море,  приема най-значимото футболно събитие на нациите на континентално ниво – Европейското първенство по футбол. Това ще е 15-ото му издание, а то неминуемо води към началото – домакин на финалите на първото през 1960 година е именно Франция. От тогава досега /1960 – 2012/ привилегии да премерят сили на този престижен форум са получили 28 европейски държави. Към тях сега ще се присъединят още пет – Албания, Исландия, Северна Ирландия, Словакия и Уeлс.

За първи път в битката за трофея ще участват 24 отбора. Те ще изиграят общо 51 мача. Стартът ще бъде даден тази вечер в северното предградие на Париж – Сен Дени.

Откриването

Около 150 милиона зрители се очаква да събере пред телевизионните екрани церемонията по откриването настад дьо франс Евро 2016. Арената е „Стад дьо Франс“. Домакините ще дадат начало на футболната фиеста със спектакъла „Добре дошли във Франция“, чиято продължителност ще е около четвърт час. Организаторите умишлено ще нарушат традицията, избягвайки автентичните фолклорните мотиви. За сметка на тях зрителите ще видят Модерната Франция – обичаи, хореография, музика. Около 500 доброволци ще танцуват под ритмите на класически френски мелодии, които ще бъдат миксирани от прочутия DJ Давид Гета, който е автор на официалния химн на Евро 2016.

Зрителите на стадиона също ще могат да се включат като действащи лица в церемонията, вземайки участие в гигантската хореография, която ще обхване целия стадион.

Веднага след краткото шоу – в 22:00 часа /българско време/ ще прозвучи първия съдийски сигнал на двубоя Франция – Румъния. Българските футболни фенове ще могат да станат съпричастни на всичко това чрез ефира на БНТ1, БНТ HD, Нова ТВ и Диема спорт. Въпросните телевизии плюс Диема спорт 2 ще излъчат директно всички срещи от шампионата.

Какво да очакваме

Със сигурност интересно първенство. Прогнозите винаги са били крайно рисковани. Едно е сигурно обаче – дебютантите винаги са изгаряли от нетърпение да се докажат в битките с най-добрите. На другия полюс са фаворитите, при които подобен върхов ентусиазъм като, че ли отдавна е останал в аналите. Причините са ясни – пренасищане от мачове. Все пак те почти винаги достигат до заключителната фаза на турнирите и първенствата. Едва ли обаче ще се откажат с лека ръка от още един трофей. Изключено – просто ще я карат по-пестеливо докато е възможно. Поне това показва практиката в последните 15 години.

Дори повърхностен поглед към шестте групи обещава доста емоции.

Сред най-спряганите като фаворити за титлата са настоящия й носител Испания, актуалния световен шампион Германия и разбира се домакина Франция. Ще е глупаво разбира се да се отписват шансовете традиционно силен турнирен боец като четирикратния световен шампион Италия, Португалия на Кристиано Роналдо и възродена Белгия. Да не забравяме и традициите на Чехия и Русия в този турнир. Но да спрем до тук, защото никой тим няма да пристигне във Франция с предварително свален гард.

Домакините – градове и стадиони

Десет града и също толкова стадиони ще приемат двубоите от първенството.

Най-много срещи – 7,  ще се изиграят на Стад дьо Франс в Сен Дени. Именно там ще бъде открито и закрито първенството.

Ето и всички места където ще се играят мачовете:

Сен Дени – Стад дьо Франс – капацитет 80 000 зрители – приема 7 мача

Марсилия – Стад Велодром – 65 500 – 6 мача

Лион – Стад дe Люмиер – 58 000 – 6 мача

Париж – Парк де Пренс – 47 000 – 5 мача

Вилньов д’Аск /град-сателит на Лил/ – Стад Пиер Моруа – 50 186 – 6 мача

Ланс – Стад Феликс Боларт – 35 200 – 4 мача

Бордо – Матмут Атлантик – 42 052 – 5 мача

Сент Етиен – Стад Жофруа Гишар – 41 965 – 4 мача

Тулуза – Общински стадион – 33 000 – 4 мача

Ница – Алианц Ривиера – 35 624 – 4 мача

Кой ще ръководи

На 18 главни рефери се е доверила Съдийската комисия на УЕФА. Само Англия ще е с двама свои представители. Ето и списъкът:

Марк Клатенбърг и Мартин Аткинсън /Англия/, Бьорн Кайперс /Холандия/, Виктор Кашай /Унгария/, Дамир Скомина /Словения/, Джунейт Чакър /Турция/, Йонас Ериксон /Швеция/, Карлос Веласко Карбайо /Испания/, Клеман Тюрпен /Франция/, Милорад Мажич /Сърбия/, Никола Рицоли /Италия/, Овидиу Хацеган /Румъния/, Павел Краловец /Чехия/, Свейн Одвар Моен /Норвегия/, Сергей Карасьов /Русия/, Симон Марчиниак /Полша/, Уилям Калъм /Шотландия/ и Феликс Брих /Германия/.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...