Акценти
Начало / ЕВРО 2016 / ЕВРО 2016: Група Е – „Скуадра адзура“ показа кой кой е

ЕВРО 2016: Група Е – „Скуадра адзура“ показа кой кой е

Италия се наложи с 2:0 над Белгия в най-силния мач от началото на европейското първенство. Много се изприказва за този двубой преди изиграването му. Стигна се до там, че селекцията на Антонио Конте едва ли не беше определена като аутсайдер в предстоящия сблъсък. В самия двубой обаче „Скуадра адзура“ показа кой кой е. Глупост е предварително да се отписва този тим без значение състоянието му. Италия е сред четирите велики футболни нации редом с Бразилия, Германия и Аржентина. Единствено бразилците имат по-добър баланс срещу тях. И когато са видни затрудненията им пак не трябва да бъдат подценявани. Просто Италия е най-коварния отбор в света. Винаги трябва да си нащрек срещу него, в противен случай си загубен.

Конкретно в снощния мач те спукаха един изкуствено надут балон, какъвто е състава на Белгия. Направиха го така както само те могат. Приеха битката и показаха, че са по-добри в нея – тактически, технически, физически, изолираха асовете на съперника и въобще във всички показатели.

Опитите на белгийците да ги подложат на голямо напрежение през второто полувреме се оказаха адски лесна работа за тях. По традиция италианските футболисти знаят много добре как да реагират, когато са подлагани на върховно напрежение. В националния и в клубните им отбори не се допуска издигането в култ на дадена фигура. Точно обратното винаги е властвал колектива. Това видяхме и снощи.

Друг смехотворен анализ даваше предимство на Белгия в класата на футболистите по отделно. Това говори за пристрастност и липсата на елементарна адекватност в преценката. Вглеждайки се в белгийците виждаме, че играчите им се подвизават предимно в английски отбори. Ситуацията през последните десетина години показва, че на Острова няма как да израстнеш като футболист. Единствено предимство е финансово. В италианския футбол е точно обратно – парите намаляха, но именно Ботуша е сред най-реномираните футболни школи в света. Който може да играе с успех там, ще го направи и навсякъде по света.

Белгия обаче има шансове да продължи в елиминациите.

Отлична възможност да се доближи до осминафиналите пропиля Ейре, след като изпусна да бие Швеция. Получи се здрав физически сблъсък.

Селекцията на Мартин О’Нийл в продължение на час мачкаше съперника. Резултатът – вкара по един гол в двете врати.

Шведите пък бяха тотално разочарование.

Снимка: specto.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...