Акценти
Начало / Общество / Европейският боб увира много трудно, според социално слаби

Европейският боб увира много трудно, според социално слаби

От днес започна раздаването на пакетите с хранителни продукти от интервенционните запаси на ЕС на социално слаби лица. Въпреки обявения начален час на раздаване – 11.00, още преди 8.00 сутринта най-ранобудните плевенчани започнаха да се събират и да “чакат ред”.

Всяко подпомогнато лице през първи транш ще получи по девет продукта – 1 кг захар, 1 кг боб, 5 кг брашно, 1 кг ориз, 1.50 кг спагети, 1.20 кг макарони, 0.14 кг нишесте, 0.900 кг вафли и 0.400 кг бисквити. Общото количество продукти, които ще получи всеки един, е 12.140 килограма.

Право на тази помощ имат хората, които са получили енергийна помощ от Дирекция “Социално подпомагане” през отоплителен сезон 2011/2012, както и майки – осиновителки, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година. Освен тях подпомогнати са и лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания.

Баби с колички и семейства с малки деца чакаха търпеливо реда си, за да вземат продуктите. Попитани дали са доволни от полученото и за колко време ще им стигнат продуктите, ромско семейство с момченце на около 6 години се оплака, че храните свършват бързо. А бобът не може да уври хубаво дори след 4-5 часа варене. Попитах как и къде го варят. “На двора на печка на дърва, на огън. А я си представи, ако трябва да го варя на ток – каква сметка ще плащаме”, отговори мъжът. В това време малчуганът започва да хруска блажено вафлите.

В област Плевен13 363 са хората, които имат право да получат пакетите с хранителни продукти. Целта на програмата “Разпределяне на храни от интервенционни запаси на ЕС на социално слаби лица” е да помогне на повече хора от уязвимите социални слоеве да преодолеят последиците от кризата.

За Плевен раздаването на продуктите ще се извърши от днес до 2 октомври от 11.00 до 15.00 часа, в клуб “Запасни офицери”, ул. “Даскал Димо” №7 – бл. “Даскал Димо”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...