Акценти
Начало / Здравеопазване / Европейска седмица на общественото здраве в Плевен

Европейска седмица на общественото здраве в Плевен

Медицински университет  – Плевен съвместно с Община Плевен се включват в Европейската седмица на общественото здраве под мотото „За по-здрави общности“. Тя ще се проведе от 13 до 17 май  по решение на Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA). Инициативата е подкрепена от Световната здравна организация /СЗО/, Европейска комисия и всички неправителствени европейски организации в областта на общественото здраве.

Европейските страни се включват в мероприятието чрез своите национални асоциации по обществено здраве. Българската асоциация по обществено здраве (БАОЗ),  създадена в Плевен, е пълноправен член на EUPHA и нея са включени 183 членове от факултетите по обществено здраве към медицинските университети (без София) и Националния център по обществено здраве и анализи. Председател на УС на БАОЗ е доц. д-р Гена Грънчарова.

Факултет „Обществено здраве“ и Факултет „Здравни грижи“ в МУ-Плевен Студентският съвет и Асоциацията на студентите-медици в България – клон Плевен са планирали редица мероприятия за Седмицата на общественото здраве.

На 13 май в комплекс „Проф. Недко Кючуков ще се проведе спортен празник под мотото „I like to move it, move it“. Предвидена е също среща-разговор на студенти-медици  с ученици от ОУ „Васил Левски“ по проблемите на здравословното хранене и профилактиката на затлъстяването.

На 16 май  ще се проведе Научно-практическа конференция „За по-добро здраве на местно ниво“ – съвместна инициатива на Община Плевен, Факултет „Обществено здраве“ и Българската асоциация по обществено здраве.  В същия ден ще се проведе  Вечер на етиката на общественото здраве с прожекция и обсъждане на филма „OUTBREAK – ЗАРАЗА” за студенти от всички специалности.

Кръгла маса „Психичното здраве на подрастващите“ с модератор д-р Александър Тодоров ще бъде организирана на 17 май.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...