Начало / Здравеопазване / Европейска имунизационна седмица обръща внимание на нуждата от ваксини

Европейска имунизационна седмица обръща внимание на нуждата от ваксини

За периода от 24 до 30 април ще се проведе Европейска имунизационна седмица, информират от Регионална здравна инспекция – Плевен. България се включва за девети пореден път в нея и по този повод на сайта на Инспекцията е поместена повече информация за целите на кампанията, организирана от Световната здравна организация.

Целта на тази ежегодна кампания е увеличаването на имунизационния обхват като се обърне внимание на важността на имунизациите особено за уязвимите групи от населението. Тази седмица ще бъде чествана и от останалите региони на СЗО и в глобален план като Световна Имунизационна седмица под наслов „Да запълним имунизационната празнина“.

Европейската имунизационна седмица 2016 ще е с насоченост към постигнатия прогрес по отношение елиминацията на морбили и рубеола, както и на оставащата празнина между защитените и уязвимите от ваксинопредотвратими заболявания хора. Заплахата от завръщане на морбили и рубеола ще остане, докато съществуват имунизационни празнини.

Повсеместното прилагане на имунизационни програми през последните 30 години доведе до драматичен спад в броя на заболелите и починалите от ваксинопредотвратими инфекции. През 2002 г. Европейският регион на СЗО е сертифициран като свободен от полиомиелит, а за периода 1993-2007 г. случаите на морбили в региона намаляха с повече от 90%. Въпреки това, е необходимо да се направи повече.

Приблизително 650 000 от средно 10,7 млн. новородени в Европейския регион всяка година не получават пълната първична имунизация с три дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш и това води до натрупване на възприемчиво към дадените заболявания население. Фактът, че имунизациите доведоха до намаляването до единични случаи или изчезването на много заболявания наложи мнението сред родителите и здравните специалисти, че ваксините повече не са необходими. Това може да направи общественото доверие във ваксините податливо на влиянието на антиваксинални групи и интернет сайтове.

Необходимо е да се изгради силна политическа подкрепа за имунизациите или рисковете от повторна поява на заболявания с висок епидемичен потенциал, с висока степен на инвалидизация и смъртност в Региона, които да окажат значителен натиск върху здравните системи и родителите са реални. Епидемиите през последните години подчертават още повече общата отговорност, която трябва да споделим, за да държим ваксинопредотвратимите инфекции под контрол.

Имунизациите спасяват милиони живота всяка година и този успех за общественото здравеопазване трябва да се запази. Целта на Европейската Имунизационна седмица е да повиши информираността относно значимостта на имунизациите и да увеличи имунизационния обхват. Специално място заемат дейностите за достигане на уязвимите групи от населението. Девизът „Предпази. Защити. Имунизирай“ популязира основното послание, че имунизирането на всяко едно дете е от жизнено значение за предпазване от болести и защита на живота.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...