Начало / Любопитно / Европа отбелязва Деня против смъртното наказание

Европа отбелязва Деня против смъртното наказание

Европа и светът отбелязват днес Деня срещу смъртното наказание. То представлява налагане на смърт като възмездие за дадено престъпление в резултат на съдебен процес.

Някои юрисдикции, прилагащи смъртното наказание, ограничават прилагането му до малък брой тежки престъпления, най-вече измяна и убийство. Исторически, а в някои системи и днес, смъртното наказание е използвано и при по-широк кръг престъпления, включително кражба и грабеж.

Макар и в миналото да е съществувало в практически всички общества, днес този вид наказание се използва активно само в 58 държави, като в 95 то е премахнато, а в останалите не е прилагано от началото на XXI век или е разрешено само при изключителни обстоятелства, като състояние на война. В много страни използването на смъртното наказание е предмет на остри спорове. Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то е премахнато от 10 декември 1998 година.

Въпреки това 60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, като това включва четирите страни с най-голямо население – Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия. През 2008 година тези държави гласуваха против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...