Акценти
Начало / Общество / Евродепутатът Мария Габриел в Плевен: Гласът на българските пчелари се чува в Европейския парламент

Евродепутатът Мария Габриел в Плевен: Гласът на българските пчелари се чува в Европейския парламент

„Гласът на българските пчелари и проблемите, с които те се сблъскват, не остават само на национално ниво. Гласът на пчеларите се чува силно и ясно в Европейския парламент и нека това се знае“, заяви на пресконференция днес в Плевен евродепутатът Мария Габриел. Имаме много силна институционална подкрепа по отношение на пчеларите. Пожелавам успех на това изложение и нека има дискусия, която да спомага развитието на отрасъла, допълни още тя.

Пресконференцията бе съвместна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и се състоя веднага след откриването на 14-тото Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016“.

От своя страна министър Танева подчерта, че българският мед е с най-високо качество и се търси на едни от най-претенциозните пазари в Европа, което може само да говори за качеството му. През миналата година са произведени около 11 400 тона мед в страната ни, като по-голямата част от него е за експорт. Министър Танева допълни, че като цяло миналата година е отбелязан ръст в производството на мед и броя на пчелните семейства. Секторът е подкрепен с над 7 млн. лв. през изминалата година, а нови възможности за производителите ще има и през настощата. Те ще са свързани с мерките, които ще бъдат разкрити съвсем скоро и ще подпомагат пчеларството, макар и индиректно.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...