Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Петя Чавеева: Надявам се от Медицинския университет в Плевен да стартира феталната хирургия като нов клон на акушерството и гинекологията

Д-р Петя Чавеева: Надявам се от Медицинския университет в Плевен да стартира феталната хирургия като нов клон на акушерството и гинекологията

Плевенският Медицински университет винаги е бил в началото на много нови неща и се надявам, че точно от тук ще стартира феталната хирургия като нов клон на акушерството и гинекологията. Това сподели днес пред журналисти д-р Петя Чавеева, която първа в България прави вътреутробна хирургия и чрез миниинвазивни методи спасява все още неродени деца. Д-р Чавеева участва като модератор в 14 Международна научна конференция на студентите и младите лекари, която се провежда в Медицинския университет в Плевен.

Д-р Петя Чавеева е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. Завършва Медицински университет в София през 2007 г. През 2010-2013 д-р Чавеева преминава тригодишна специализация по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия в Кралския колеж в Лондон при родоначалника на феталната хирургия проф. Кипрос Николаидес.

През 2014 и 2015 д-р Чавеева прилага за пръв път в България три иновативни оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба – фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция на вродена диафрагмална херния.

„Има състояния, които ако не бъдат коригирани вътреутробно, то тогава шансът плодът да оцелее е минимален, той е по-малък от 10%”, обясни д-р Чавеева  и допълни, че е доказано, че феталната хирургия подобрява шансовете за живот на неродените пациенти.

Тя не скри, че Феталната хирургия има своите рискове. „Хирургът винаги иска да оперира. Но ние трябва да вземем тежкото решение, кога трябва да се направи операция, защото, ако не бъде направена, плодът или плодовете ще загинат. За да си прецизен, трябва да имаш много добро обучение”, подчерта д-р Чавеева. Тя отбеляза, че не е сама, работи с широк екип от колеги, с които е въвела феталната хирургия в България. Лекарката цитира думите на своя учител, който казва, че иска тук да има много герои, които да правят феталната медицина достъпна за всяка жена в България.

Д-р Петя Чавеева изказа огромната си благодарност към проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов, които са й дали възможност да представи първите си резултати на различни медицински форуми и така до нея са достигнали нови случаи, които тя е имала възможност да оперира.Тя още си спомня първата операция, която е направила сама преди две години на близнаци с трансфузионен синдром. С лазерен лъч тя обгаря съдовете довели до трнасфузионния синдром. Операцията  продължила 40 минути, но й се сторила най-дългата, правена от нея. Децата вече са на две години и се развиват добре, щастлива е д-р Чавеева.

Фетална хирургия може да се прави не по-рано от 17-та гестационна седмица.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...