Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Петко Георгиев, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Ако не се лекува навреме, кариесът може да създаде сериозен проблем

Д-р Петко Георгиев, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Ако не се лекува навреме, кариесът може да създаде сериозен проблем

С д-р Петко Георгиев, дентален лекар за профилактика на хирургичните заболявания и работа с пациенти под обща анестезия в МДЦ „Св. Панталеймон“ – Плевен, разговаряме за необходимостта от профилактични прегледи при дентален специалист и кога е добре да се приложи обща анестезия при лечението на зъби.

Д-р Георгиев, до какво може да доведе един нелекуван навреме кариес?

Доста хора не са наясно с това колко голям проблем може да им създаде един най – обикновен кариес. Всички онези големи, болезнени подувания в областта на лицето, които ни деформират толкова, че не смеем да излезем навън, са последици именно от онова симпатично, малко кариесче, на което не сме обърнали внимание, когато е трябвало, обръща внимание Но, за да се стигне до толкова тежки ситуации, преди това я е имало нощната болка, която не ни е оставяла да спим, и усещането, че един зъб е пораснал, но дори тогава не сме отишли на зъболекар.

И тогава вече идва онзи блажен момент, в който всичко ни отпуска, болката отминава и … се събуждаме подути. Много неприятно състояние, което изисква по-сериозна хирургична намеса, прием на антибиотици и дори е възможно и да се стигне до загуба на зъба – причинител.

Именно поради тази причина трябва да си обръщаме внимание навреме, редовно да се ходи на профилактични прегледи, и да се „отървем“ от кариесите, преди да са напреднали толкова много.

Затова най – доброто и безболезнено лечение е профилактиката !

Все по-често се говори за обща анестезия при зъболечението като решение на проблема страх от зъболекар. Не е ли опасно това, особено при деца?

Има доста деца, които поради една или друга причина не позволяват зъболекарят да работи. Дали защото ги е страх, поради неприятно преживяване някога, дали защото имат някакво ментално заболяване, има причина за липсата на сътрудничество в зъболекарския кабинет. В днешно време денталните лекари много добре си сътрудничат с анестезиолозите. Тази колаборация позволява толкова трудноконтактни деца, а дори и възрастни,  които също имат толкова силен страх изграден в годините, да бъдат поставени под обща анестезия, за да бъдат извършени нужните им манипулации.

Що се отнася до това дали е опасно, ще отговоря, че всички рискове са сведени до минимум, тъй като пациентът не се вкарва директно от кабинета в залата при анестезиолога, а се прави необходимата подготовка и изследвания: пълна кръвна картина, консултация със специалист педиатър или вътрешни болести, за да се потвърди доброто здравословно състояние на пациента, което ще позволи спокойната работа както на анестезиолога, така и на зъболекаря.

Под обща анестезия при този вид пациенти могат да бъдат извършвани както хирургични интервенции, така и лечение на зъби. Това е щадящ пациента метод, когато се касае за патологичен страх или ментален здравословен проблем.

Отлагането на посещението при зъболекаря води до ранна загуба на дентално здраве. При нас, в МДЦ „Св. Панталеймон“ има зъболекари, извършващи дейности и манипулации в областта на хирургията, ендодонтията, естетичната и детската стоматология. Те са приветливи и внимателни професионалисти, чиято най-важна задача е да поставят комфорта на пациента на първо място. Разполагаме и със спешен кабинет. Винаги сме на разположение на пациентите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...