Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Нинов, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Възможно е да имаме детски зъбки без кариес

Д-р Нинов, лекар по дентална медицина в МДЦ „Св. Панталеймон“: Възможно е да имаме детски зъбки без кариес

Д-р Нинов, лекар по дентална медицина в „МДЦ Свети Панталеймон“ – Плевен смята, че родителите са тези, които възпитават децата и формират техните навици. Техен дълг е да научат своите малчугани на добри орално-хигиенни навици. Според него зъболекарите са тези, които могат  да доразвият вече придобитите навици. Всяко дете на възраст 8-9 години би следвало да има изградени и стабилни хигиенни навици.

Д-р Нинов съветва, че миенето на зъбите трябва да започне от момента, в който пробие първото зъбче в устата и също както при възрастните – зъбчетата трябва да се мият поне два пъти на ден. За да е забавно и приятно за родителите и децата, просто всеки трябва да се постарае да го превърнете в игра.

Млечните зъби, също както и постоянните, страдат от кариес и неговите усложнения. Но тъй като те са по-слабо минерализирани, процесите при тях търпят много бързо развитие. Усложненията са свързани с болки и подувания, а при неглижирането на тези проблеми и със загуба на зъби.

Това, че зъбите са временни и ще бъдат сменени, не означава, че не трябва да бъдат лекувани.  Лечението е също толкова задължително, колкото и при възрастните. Малките ни пациенти също участват в този акт, като навременното диагностициране и решаване на проблема е свързано с положителни емоции у тях. Кара ги да се чувстват удовлетворени след добре свършената работа и за в бъдеще ще посещават зъболекарския кабинет без страх.

Възможно е да имаме детски зъбки без кариес! Превенцията и профилактичните прегледи са най-ефикасния метод за нашето оптимално здраве, твърди д-р Нинов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...