Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Красимир Романов: Раждането само на деца, които имат шанс да бъдат отглеждани нормално, трябва да стане държавна политика

Д-р Красимир Романов: Раждането само на деца, които имат шанс да бъдат отглеждани нормално, трябва да стане държавна политика

Практиката да се раждат деца, единствено заради получаването на майчински и детски трябва да бъде прекратена, араждането само на деца, които имат шанс да бъдат отгледани и да се развиват нормално, трябва да стане държавна политика. Това заяви д-р Красимир Романов, представител за Плевен на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве по време на форум за репродуктивно здраве, който се проведе през почивните дни в Плевен.

Д-р Романов, който е акушер-гинеколог, от 15 години работи в ромски общности за повишаване на суксуалната им култура.

В момента в осем села в регион Плевен се работи по програма, насочена точно към сексуалното здраве сред ромските групи. Основните проблеми сред тези групи са ранната бременност и половопредаваните болести, обясни д-р Романов.

Като куриозен случай той съобщи за 13-годишна бременна от ромски произход, която наблюдава в момента. А в практиката му най-младата бременна е била на 12 г. Българското законодателство не разрешава толкова ранна бременност, но по принцип това са хора, които нямат ангажираност към законодателството, те се подчиняват на родовите традиции, каза д-р Романов. В 15-годишната си практика сред ромските общности лекарят е имал случай на 15-годишно момиче, което е майка вече на три деца и жена на 28 г., която вече е баба.

Затова сред основните задачи на Асоциацията по семейно планиране е сексуалното ограмотяване и предпазване от нежелана бременност. Предоставят се безплатни контрацептиви и който желае, може да се възползва от тях. За последните 4 години лекарят е поставил над 400 спирали. Това означава, че в следващите 10 години, защото за такъв срок са спиралите, тези 400 жени няма да имат нежелана бременност, поясни д-р Романов.

За съжаление тази година община Плевен не се включи в програмата за безплатно осигуряване на контрацептиви. Самите контрацептиви се предоставят безплатно, общините поемат само разходите по посещенията, които са  около 2 000 лв. за година. Програмата в момента работи в общините Долни Дъбник и Долна Митрополия.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...