Начало / Здравеопазване / Д-р Елиза Георгиева, управител на МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен: Надяваме се министър Москов да влезе в диалог с нас и да чуе въпросите ни

Д-р Елиза Георгиева, управител на МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен: Надяваме се министър Москов да влезе в диалог с нас и да чуе въпросите ни

Искаме реформа, а не имитация, искаме всички промени да се обсъждат реално с лекарите и да се вземат под внимание нашите становища и предложения. Не желаем администрациите да пишат правила и норми. Те нямат поглед, нито обективна преценка за ежедневието на българския лекар. Това заяви д-р Елиза Георгиева, управител на МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен часове преди националния протест на лекарите, който ще започне днес в 15 часа пред сградата на Министерски съвет в София. От понеделник всички лекари от МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен“ излизаха  за час на протест, заявявайки, че искат  да спре бумащината и да бъде въведено електронно здравеопазване.

„Искаме демонополизация на касата, искаме парите да следват пациента, а не административно да ни се определят лимити и бюджети. Ние не искаме да ставаме икономисти, да правим прогнози, да смятаме цифри и числа”,  каза д-р Георгиева и допълни, че те са български лекари, които са избрали да работят и живеят в България и искат да лекуват своите пациенти. Искаме младите колеги да останат в България, защото проблемът с кадрите е много сериозен, изтъкна още  д-р Елиза Георгиева.

По думите й в момента нормативният хаос в българското здравеопазване е голям и пациентите ще са най-големите потърпевши от него. Затова нашите протести са в името и на българските здравноосигурени пациенти, подчерта тя.

12923251_1169960953028010_2537075594861005158_n

„Този хаос ще се усети във всяко едно звено на изпълнителите на медицинска помощ – и в доболничната помощ, и в болниците. Ще дам пример с един онкологично болен пациент. Досега във всяка една болница имаше  работещи онкологични комитети. С новите нормативни разпоредби онкологичен кабинет може да има само в 10 болници в страната. Това означава, че пациент, на когото е поставена диагноза рак, трябва да вземе направление от личния си лекар за онкологичен комитет, след което да провери къде има такъв онкологичен комитет и да си запише час. Това може да отнеме и два месеца. След решението на онкологичния кабинет, който ще каже какво ще бъде поведението при конкретния пациент, той се връща при общопрактикуващия си лекар или специалиста, който е уточнил диагнозата и иска направление за операция, за отиде  в избраната болница.  Там пациентът се записва в листа за планов прием, която е на видно място в регистратурата. Така че, който не разбрал да разбере, че примерно пациентката има рак на гърдата и й предстои операция”, подкрепи с конкретен пример думите си д-р Георгиева.

След днешния национален протест на лекарите тя се надява министър Москов да влезе в диалог с лекарите и да чуе въпросите им.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...