Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Има вече политическа нагласа за разбиване на монопола на НЗОК

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Има вече политическа нагласа за разбиване на монопола на НЗОК

Демонополизацията на Здравната каса е най-важното условие за преодоляване на недофинансирането в системата на здравеопазването в България. Това е мнението на д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Той прогнозира, че през следващите от три до пет години ще бъде премахнат монопола на Здравната каса и допълни, че вече има политическа нагласа това да се случи. „Но трябва много внимателни да бъдат действията, които ще се предприемат в тази посока”, подчерта д-р Грозев, тъй като при нас моделът е здравноосигурителен, а не здравнозастрахователен.

Според председателят на БЛС има няколко начина за изграждане на втори и трети стълб за финансиране на здравната система. Това може да стане през застрахователни дружества или през увеличаване на личната здравна вноска, или чрез  инвестиции от друг характер. Решението трябва да е политическо и на Народното събрание, обясни д-р Грозев.

Първото нещо, което БЛС ще постави като проблем за неотложно решаване пред новото правителство  е остойностяването на труда на всички, които  работят в системата на здравеопазването. Лекарския съюз вече има изработена методика и след обстойно обсъждане на различни нива, този проблем може да бъде решен до година-година и половина, смята д-р Венцислав Грозев.

Той информира още, че в Плевен предстои да бъдат създадени два клъстера в системата на здравеопазването.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...