Начало / Здравеопазване / Д-р Анелия Хохвартер номинирана за „Будител на годината – 2017”

Д-р Анелия Хохвартер номинирана за „Будител на годината – 2017”

Определена е финалната десетка на „Будител на годината – 2017”, в класацията на Радио FM+ и БНТ.

Жури в състав: Проф. Огнян Герджиков, Ива Дойчинова – основател и вдъхновител на кампанията; Елеонора Гаджева – фондация „Българска памет“, Васил Димитров – „Асоциация на арт мениджърите“ и „Българска фестивална асоциация“, проф. Пламен Павлов, Снежана Йовева – Димитрова – сдружение „Толкова близо, толкова далече“, Добрина Чешмеджиева, водещ на предаването „Референдум“ и гл. продуцент на новините на БНТ класира финалистите.

Сред десетте избрани е и родената в Долна Митрополия и учила в Медицински университет – Плевен д-р Анелия Хохвартер.  Тя е на шеста позиция в класацията.

Д-р Анелия Хохвартер живее в Австрия и е водещ офталмолог, видима фигура в социалния живот и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в Комисията за борба срещу домашното насилие към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изгражда първия център за ретинална хирургия в страната. Международно признатата офталмоложка застава зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата й „Пътуване“ отиват за тази кауза.

Пълния списък на номинираните можете да видите ТУК.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...