Акценти
Начало / Здравеопазване / Д-р Анелия Георгиева: Пациентите трябва да вярват повече на анестезиолозите

Д-р Анелия Георгиева: Пациентите трябва да вярват повече на анестезиолозите

anelПациентите да имат по-голямо доверие в анестезиолога, съветва д-р Анелия Георгиева. Тя е специалист по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен” и завежда едноименното Отделение в лечебното заведение. По думите й анестезиологът винаги е склонен да обсъди с пациента какво го притеснява, за да е спокоен, но е необходимо и пациентите да проявяват разбиране към работата на специалистите и да им съдействат максимално, като отговарят обстойно на всички зададени въпроси за здравословното им състояние и съпътстващите заболявания. Според нея страхът от анестезията може би се дължи на наложено всеобщо мнение в обществото за опасността от нея. Лекарката признава, че има много рискове, има и усложнения, но всички съвременни техники и медикаменти вече са толкова усъвършенствани, че да не причиняват вреда, а да помагат на пациента. „Една анестезия си е външна намеса в организма, но тук е нашата работа – да преценим какво е състоянието на пациента в момента, както и да научим какви са придружаващите заболявания, каква е предстоящата оперативна интервенция и да преценим кой е най-подходящият подход като анестезия за този пациент”, поясни тя.

Световният ден на анестезиологията – 16 октомври, е повод д-р Георгиева да сподели, че анестезиологията е високоотговорна специалност, изискваща много знания, умения и подготовка. В ежедневната си работа тя се сблъсква с много рискови моменти, които не всеки лекар би предприел. Тя посочи още, че условията в страната са определящи за това специалността да не е толкова желана.

Анестезиологът полага максимални грижи за пациента, започвайки от предоперативната подготовка още при първата си среща с пациента, по време на операция, както и след нея. Специалистът участва и активно в лечението и реанимацията, която е необходима на пациентите, независимо с какви заболявания са и по какъв повод се нуждаят от неговата помощ. Оказва и реанимация и интензивно лечение при пациенти, които не са подложени на оперативно лечение. Такива са тежки животозастрашаващи състояния, като отравяния, или пациенти с тежък инсулт, които имат нужда от поддръжка на дишане и сърдечна дейност, както и други състояния, които са крайни за човешкия организъм, но изискват едни по-специални грижи, които може да предложи отделението по анестезиология и интензивно лечение, разказа д-р Георгиева.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...