Акценти
Начало / Култура / Дъхав еньовски венец украси входа на „Кайлъка”

Дъхав еньовски венец украси входа на „Кайлъка”

Венец от 77 билки и половина – каквато е традицията на Еньовден, сплетоха ранобудните жени от клуба на хора с увреждания и на пенсионера  „Мизия” в Плевен и украсиха с него входа на парк „Кайлъка”. Всяка година на този ден те берат по ранина дъхавите билки и с тях вият венец, под който минават за здраве. Дошлите по-рано на разходка сред прохладата на парка, също минаха под венеца, за да са здрави и щастливи.

Жените от спортните клубове „Пролет” и „Кайлъка” с помощта на членовете на клуб „Мизия” бяха подготвили и изложба на билки. Към всяка една те бяха подготвили и указания при какви болежки помага и как се приготвят лечебните отвари.

IMG_3235еньовден

След като минаха под венеца Галина Тончева, организатор на клуб „Мизия,  разказа за Еньовден, за традициите и поверията на този ден. Жените понесоха венеца по алеята на парка и го положиха пред паметника на ген. Иван Винаров както правят всяка година на този ден.

Пожелавам на плевенчани да са живи и здрави, и догодина пак да се съберем на този ден, каза Галина Тончева с надежда, че повече млади хора ще се присъединят към тях, за да запазят знанията на техните баби.

IMG_3244еньовден

 IMG_3241еньовден

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...