Начало / Последни новини / Държавното индивидуално първенство по шахмат събра над 140 деца в Плевен (снимки)

Държавното индивидуално първенство по шахмат събра над 140 деца в Плевен (снимки)

Деца от цялата страна се събраха днес в Плевен за Държавното индивидуално първенство по шахмат за момичета и момчета от 8 до 10 години. 142-ма състезатели се включат в шампионата по класически шах, а над 160 са участниците в надпреварата за ускорен шах и блиц.

Начало на първенството бе даден в зала „Плевен” на Общинска администрация, където множество родители и треньори тръпнеха в очакване. Класиралият се на първо място ще представи страната ни на Световното първенство, а вторият ще участва в Европейското първенство. Организатор на шампионата е СКШ „Спартак Плевен 21” и Българската федерация по шахмат с подкрепата на Област Плевен и Община Плевен.

първенство шахмат 1

Официални гости на събитието бяха зам.-областният управител на Плевен арх. Бойко Балтаков, зам.-кметът Иван Кюлджийски, Николай Велчев – изпълнителен директор на Българска федерация по шахмат, Петьо Маринов – председател на СКШ „Спартак Плевен 21”, Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“ – Плевен, д-р Венета Петкова – главен съдия на турнира и Чавдар Андреев – зам.-главен съдия. Преди официалното откриване на първенството организаторите бяха подготвили изненада за всички присъстващи. Талантливите Маргарита и Марина от НУ „Христо Ботев“ изпълниха по един музикален поздрав.

първенство шахмат 4

Приветствие към участниците отправи арх. Бойко Балтаков. Той си спомни за ученическите години, когато шахматът е бил и въпрос на политика. С нескрита гордост арх. Балтаков подчерта, че се е появила българската школа по шахмат, която е показала, че не само големите държави са добри в този спорт. Той пожела на всички участници успехите на Веселин Топалов.

първенство шахмат 2

Поздравителен адрес от името на кмета на Плевен Георг Спартански прочете неговият заместник Иван Кюлджийски. Пожелание за успех на всички малки състезатели отправи и изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев.

първенство шахмат 8

След приветствията главният съдия избра една от масите на 10-годишните момичета, за да се даде официално началото на първенството. Символичен първи ход направиха зам.-областният управител Балтаков и зам.-кметът Кюлджийски.

първенство шахмат 9

Плевен ще е домакин на Държавното индивидуално първенство по шахмат за момичета и момчета от 8 до 10 години до 4 юни.

Следваща Предишна
първенство шахмат 3
първенство шахмат 7
първенство шахмат 5

първенство шахмат 6
първенство шахмат

награди шахмат

медали шахмат
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...