Начало / Общество / Държавният глава: Плевенската епопея е прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта

Държавният глава: Плевенската епопея е прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта

Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада, руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната руско-турска война. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в честванията по случай сто и четиридесетата годишнина от освобождението на град Плевен.

„Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен. Победата бе заплатена с костници и братски могили навсякъде из плевенския край. Тук  подвигът беше ежедневие“, заяви още президентът на тържествената заря-проверка в града.  Президентът се обърна към гражданите на Плевен с думи на благодарност за това, че съхраняват спомена за кървавите дни достойно и с чувство за дълг и за това че техният град не забравя и почита героите на Освободителната война.

Румен Радев изказа думи на признание към руските войници, дали живота си за България и напомни, че нашата свобода не е получена даром. „Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство“, добави още държавният глава.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...