Акценти
Начало / Култура / Дълго  чакан голям ремонт започва това лято в ХГ „Илия Бешков” в Плевен

Дълго  чакан голям ремонт започва това лято в ХГ „Илия Бешков” в Плевен

През юли-август в ХГ „Илия Бешков” в Плевен се очаква да започне дългоочакван належащ ремонт, който да реши поне отчасти проблема с пропадането на сградата на галерията. През месец март комисия от специалисти ще огледа пораженията и ще остойности неотложните ремонтни дейности. Това каза за ИнфоПлевен директорът на галерията Мирослав Минчев когото потърсихме по повод сигнал за паднали отломки от фасадата на галерията. Директорът  вече е провел няколко разговора с новото общинско ръководство във връзка с увеличаващото се пропадане на сградата. С решение на Общинския съвет на Плевен са отпуснати 110 000 лв., с които да бъде извършен ремонт на част от покрива на галерията, за да се спрат течовете и да се укрепи сградата откъм пешеходната зона към Скобелев парк, където е пропадането.

Проблемът със сградата на галерия „Бешков” е от години и Мирослав Минчев неведнъж е алармирал за него. Причина за потъването на двата корпуса на галерията  са водите, които се стичат от Скобелев парк, минават под сградата и в резултат се получава слягане на земните пластове. Образувалите се дълги и дълбоки пукнатини в стените са доказателство за процеса.  При всеки дъжд, дори и при по-слаб, пропадането се задълбочава, казва Минчев. Средно с около 2 см на година е, като на отделни места разминаването на  пода вече е близо 10 см. Допълнително усложнение идва  от недобро конструктивно решение – вкарани водосточни тръби в стените на сградата, смята Минчев. Галерията не е ремонтирана основно от 30 години, водосточните тръби са напукани и цялата вода се просмуква в стените.

ХГ "Илия Бешков" - пропадане
Снимка архив

С козметични ремонти със средства на галерията екипът се опитва да скрие пораженията, като запълва пукнатини и слага гипсокартон. През миналото лято на покрива над постоянната експозиция е сложен поликарбонат. „Средствата успяхме да осигурим не от Общината, а от други източници. Намерили сме средства и за другата част на галерията – тази към Скобелев, но ще изчакаме ремонтът през лятото, за да поставим и там поликарбонат на подпокривното пространство”, поясни Минчев.  Трябва да сме добри стопани, допълва той и това обяснява защо целият екип работи наред с майсторите за подобряване на условията в галерията. За да осигури поликарбонатните плоскости от завод в Стара Загора, директорът използва лични контакти. А необходимото количество не е малко – около 1 000 кв.м, а стойността е около 25 000 лв.

Недобрите конструктивни решения създават проблеми и с фасадата. Отново най-големи са те откъм Скобелев парк, където е пропадането. Мазилката се руши и крие опасност за преминаващите и за децата, които играят на детската площадка в непосредствена близост до галерията. Многократно от галерията са слагали ограничителна лента, за да обезопасят района, но тъй като в близост е рампа, използвана от колоездачи, лентата не се задържа дълго.

ХГ Илия Бешков 1

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...