Акценти
Начало / Култура / Дуетната стихосбирка „Вярата в теб“ представят поетесата Весела Димова и доц. д-р Сергей Илиев

Дуетната стихосбирка „Вярата в теб“ представят поетесата Весела Димова и доц. д-р Сергей Илиев

Vjarata_v_teb-koritza-1

Поетесата Весела Димова създаде дуетна стихосбирка с доц. д-р Сергей Илиев. Книгата се нарича „Вярата в теб” и ще бъде представена пред публика днес, 21 февруари, от 18 часа в хотел „Ростов”.

Двамата автори са приятели от 30 години – от първи курс по медицина. И от толкова време си разменят нещо като писма в стихове. Първите разменени помежду им поетични послания са от 1983 г. – написани на пишеща машина или на листове от тетрадки за лекции.

Поетичният дует се оформя отдавна, като творческият диалог не спира години. Между написването на някои от публикуваните стихове, мисли, притчи, въпроси и отговори има разлика от минути или часове. Между други разликата е 30 години.

Идеята за обща книга идва от доц. Емилияна Конова – приятелка на Весела Димова и управител на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина ”Св. Елисавета”, която малко хора знаят, че също пише стихове. По нейно настояване, след двегодишно колебание от страна на доц. Илиев, той решава да се представи пред публика. Поетичният дует се заявява на рождения ден на Весела Димова – 7 юни 2013 г., когато доц. Конова и приятели организират „Вечер на щастието”.

Зареден с експлозивната емоция от срещата с публиката, доц. Илиев е убеден, че проектът с Весела Димова трябва да се роди. Поетичният диалог между двамата не спира и книгата е готова – като специален подарък за 50-годишния юбилей на поета.

Творбата е сътворена тайно от Весела Димова, която има зад гърба си вече 12 поетични книги, а издаването й е дело на четирима приятели. Изненадата е опазена до рождената дата 22 декември 2013 г., когато се разкрива. На юбилейната вечер е поднесен като подарък първият екземпляр на “Вярата в теб”, опакован в огромен кашон, и в още няколко по-малки, тип “матрьошки”.

Срещата днес с първата обща стихосбирка на двамата автори ще премине под мотото „Вечер на приятелството“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...