Акценти
Начало / Култура / Дружеството на писателите в Плевен преизбра ръководството си

Дружеството на писателите в Плевен преизбра ръководството си

дружество на писателите ръководство избор
Дружеството на писателите в Плевен отчете дейността си за тригодишния мандат на провелото се днес отчетно-изборното събрание. В отчета си председателят на Дружеството Лалка Павлова отбеляза най-важните жалони в работата на писателите през периода 2011 – 2013 година. В този мандат се състояха две от традиционните Международни писателски срещи под наслов “Побратимени светове”. За първи път започна издаването на сборник “Кой кой е?”, в който се представят чуждестранните гости на форума. За първи път в програмата на международната среща бе включена и дискусия по определена важна творческа тема. Годишните награди за литература на сдружението “Рена Попова” вече имат и своето финансово покритие – това също е едно нелесно постижение за плевенските писатели. През мандата са излезли три броя на алманах “Мизия”, илюстрирани с творби на плевенски художници, двама от които са членове на Дружеството на писателите – Валери Петров и Зоя Минева. През 2013-та година, освен Международната среща, на която гостуваха писатели не само от Гърция и Русия, но и от Албания и Сърбия, беше честван и юбилеят на сдружението – 35 години от неговото официално регистриране като организация на писателите. По този повод бе издаден юбилеен сборник в два тома – поезия и проза, който включва повече от 100 автори, членували през годините и сегашни членове на Дружеството на писателите в Плевен. Списание “Пламък” излезе юбилейно с творби на плевенските писатели. През трите години са издадени десетки книги с поезия и проза; четвъртъците се превърнаха в литературни събития, които събират плевенската интелектуална публика вече по традиция. Много от плевенските писатели през тези три години бяха отличени с награди от различни литературни конкурси и прояви.
Плевенските писатели избраха новото си ръководство. Те се довериха отново на екипа – Лалка Павлова, председател; Татяна Любенова, секретар и връзки с обществеността; Албена Декова – международни връзки; Христина Комаревска – касиер и Осман Мустафов, отговарящ за културно-масовата работа на сдружението. В Контролния съвет на Дружеството са избрани – Люлин Занов, председател и членове – Витка Витанова и Боян Горанов.
Първото събитие, което ще реализира новият Управителен съвет, е организирането на изложба-базар с книги на плевенски автори по повод празника на българската писменост и култура – 24 май.
През тази година новият Управителен съвет ще трябва да положи максимални усилия за осигуряване излизането на алманах “Мизия” и връчването на годишните литературни награди “Рена Попова”, а така също да намери възможности за издаването на литературен сборник с преводни творби на руски автори от Лобня, които вече направиха своя голям подарък към плевенските си приятели с издаването на сборника “Плевенски мотиви”. В него са включени преводи на 18 автори, членове на Дружеството на писателите в Плевен. Творбите са представени на български и руски език.
Още много работа очаква новото ръководство. През следващата година предстои и провеждането на поредната Международна писателска среща “Побратимени светове”. Очаква се връзките да бъдат разширени и в нея да участват автори от поне още две нови страни.

Татяна Любенова

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...