Акценти
Начало / Култура / Драмата „Белведере“ гледат безплатно тази вечер плевенчани

Драмата „Белведере“ гледат безплатно тази вечер плевенчани

Лента за клането в Сребреница ще гледат плевенчани тази вечер в Летния театър в парк „Кайлъка”. Драмата, озаглавена „Белведере“, е част от продължаващите дни на Балканското кино в града ни. Началният час на прожекцията е 19.00 часа, като входът е свободен.
Режисьор на филма от Босна и Херцеговина е Ахмед Имамович, продуцент – Самир Смаич, а сценаристи: Ахмед Имамович, Айда Пилав и Абдулах Сидран. В ролите ще видим Саджида Цетич, Нермин Тулич, Минка Муфтик, Армин Ризанович, Адис Омерович и др.
Лентата е за живота на оцелелите от Сребреница през 1995 година. Вдовицата Рувейда, която живее в бежански лагер „Белведере” на края на града, търпеливо чака да намери останките на семейството си в масовите гробове. Тя споделя своята самота с брат си Алия, който е инвалид. Техният племенник Адо – един от малкото млади жители на лагера, иска да се махне от там и изпълнява желанието си по доста нетрадиционен начин. Той заминава за Белград, за да участва в риалити шоуто „BigBrother“. Виждаме сблъсъка на двата свята – празният свят на шоубизнеса и трудният живот на обикновените хора. Опитът на младежа от Сребреница да избяга от лагера и да се включи в телевизионното реалити шоу се проваля, тъй като осъзнава, че не може да се бяга от миналото, докато справедливостта не е възтържествувала.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...