Акценти
Начало / Общество / До 23-ти септември се приемат заявления по схемата „Училищен плод“

До 23-ти септември се приемат заявления по схемата „Училищен плод“

дете плодове

Документи за участие по схемата „Училищен плод” за настоящата учебна година ще се приемат до 23 септември в областните дирекции на ДФ „Земеделие“, информират от ведомството. Бюджетът на схемата за 2014/2015 г. е увеличен на 10,5 млн. лв. С допълнителните средства трябва да се финансира осигуряването на пресни плодове и зеленчуци на учебните заведения, които се включват за първа година в „Училищен плод”.

Доставката на плодовете и зеленчуците започва от  1 ноември 2014 г. Първокласниците ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци, сред които ябълки, круши, грозде, праскови, домати, моркови и др.

Благодарение на усърдната съвместна работа между ДФ „Земеделие” и българските учебни заведения се очаква бюджетът по схемата „Училищен плод” да бъде усвоен на 100% за втора поредна година. През изминалата 2013/2014 г. по „Училищен плод” са подпомогнати 2 239 училища и детски градини и близо 320 хиляди деца. За доставката на пресни плодове и зеленчуци в учебните заведения бяха осигурени почти 8,8 млн. лева, които предстои да бъдат усвоени напълно. Така бюджетът по схемата ще бъде изразходван на 100% за втора поредна година, след като през учебната 2012/2013 г. бяха усвоени предвидените над 4,3 млн. лв.

През изминалата учебна година в схемата се включиха 110 училища от Област Плевен и бяха обхванати над 13 000 ученика.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...