Акценти
Начало / Здравеопазване / До 2-3 седмици се очаква парламентът да приеме по-тежките санкции за посегателство върху лекари

До 2-3 седмици се очаква парламентът да приеме по-тежките санкции за посегателство върху лекари

Дългосрочното решаване на проблемите в Спешна помощ е свързано с разработването на цялостна стратегия за Спешната помощ като една от приоритетните оси в цялостната стратегия за здравеопазване за следващия програмен период 2014-2020 г. Като първа положителна стъпка за нормалните условия за работа на спешните медици са приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти, като до 2-3 седмици се очаква Народното събрание да приеме окончателно новите, по-тежки санкции. Това е съобщил здравният министър д-р Таня Андреева на среща с ръководството на Асоциацията на работещите в Спешна помощ, провела се в края на миналата седмица в здравното министерство. В условията на недостиг на финансови средства, Министерството на здравеопзването планира промени, които да мотивират кадрите за работа в Спешната помощ, е заявила още министър Таня Андреева, съобщават от МЗ.

На срещата е обсъдено и предстоящото създаване на специална работна група в МЗ от експерти по спешна медицина, която да обсъди в детайли редица въпроси и да излезе с конкретни решения, включително и по отношение прилагането на алгоритми на работа на спешните медици. Като следваща важна цел МЗ си поставя осигуряването на достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите и продължаващото им обучение. МЗ ще направи анализ за възможността за интегриране на ЦСМП в процеса на оказване на неотложна помощ, възложена в момента на общопрактикуващите лекари. Сега в много случаи личните лекари не оказват такава помощ, а сключват договори с медицински центрове и ДКЦ, отдалечени от лекарските практики. Според представителите на Асоциацията на работещите в Спешна помощ, е целесъобразно да бъдат разкрити кабинети във филиалите, които на практика обслужват неотложните пациенти.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...